{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Genjac: Treba riješiti pitanje nekoliko amandmana

F
4.1.2012. u 12:04
0
5
Genjac: Treba riješiti pitanje nekoliko amandmana
0
Genjac: Treba riješiti pitanje nekoliko amandmana
Halid Genjac
Sporazumom šestorice lidera bh. političkih stranaka o zakonu o popisu stanovništva otklonjenje su i posljednje prepreke da ovaj zakon, usaglašen s evropskim standardima, konačno ugleda svjetlo dana.
U izjavi za Fenu, delegat u Domu naroda PSBiH Halid Genjac pojasnio je da su "kamen spoticanja" bili član 48 te izjašnjavanje o etnokulturnim karakteristikama građana - etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku.

"Izjašnjavanje o etnokulturnim karakteristikama nije po evropskim standardima te je kao takvo ostavljeno na dogovor političarima u BiH. Na kraju smo dogovorili da se, ipak, građani mogu izjasniti i o ovome, ali samo ukoliko to žele", kazao je Genjac.

Kada je u pitanju član 48, on nalaže da će se do konačne i potpune provedbe Aneksa VII Dejtonskom mirovnog sporazuma, dakle povratka izbjeglih i raseljenih osoba, za uspostavu etničke strukture vlasti kao osnova koristiti popis stanovništva iz 1991.

"Političari iz Republike Srpske su bili protiv ovog člana te smo u konačnici dogovorili da ovaj član izbrišemo jer u ustavima entiteta već postoje amandmani koji kažu da će se etnička struktura iz 1991. koristiti za uspostavljanje vlasti sve dok Aneks VII ne bude u potpunosti proveden", pojasnio je Genjac.

Prijedlog zakona o popisu stanovništva je već usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, a slijedi amandmanska faza i usvajanje u Domu naroda PSBiH.

"Nadležna komisija razmatrat će taj zakon u amandmanskoj fazi. Treba riješiti pitanje nekoliko amandmana poput onog kojim će član 48 biti izbrisan iz zakona, ali treba i ustanoviti novi datum popisa stanovništva. Onaj koji je prošao u Predstavničkom domu odnosio se na period od 1. - 15. aprila 2011. Sada treba staviti neki realan datum za provedbu popisa stanovništva", rekao je Genjac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: