Dom naroda PSBiH
11

Genjac: Smjenom ministara se nanosi šteta bošnjačkom narodu

Anadolija
Članovi Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac, Sulejman Tihić i Nermina Kapetanović proglasili su prijedlog o potvrđivanju odluke o smjeni ministara u Vijeću ministara BiH vitalnim nacionalnim interesom bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini i zatražili da se o toj odluci glasa u skladu sa procedurom o zaštiti vitalnog interesa.

Uime troje od ukupno pet delegata bošnjačkog kluba, svi iz Stranke demokratske akcije, na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH, prilikom utvrđivanja dnevnog reda obrazloženje prijedloga pročitao je delegat Genjac.

Kao osnovu za proglašenje potvrđivanja odluke, koju je krajem maja donio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i potom potvrdio Predstavnički dom PSBiH, Genjac je naveo to što se odlukom vrši smjena dvojice bošnjačkih ministara i jednog zamjenika ministra iz Vijeća ministara BiH čime se "nanosi šteta bošnjačkom narodu u BiH".

Prema riječima Genjca, pošto se radi o prijedlogu nove parlamentarne većine, predsjedavajući Vijeća ministara BiH ne može nastaviti mandat.

"Legitimno je da se promijeni parlamentarna većina, ali ona treba legitimirati predsjedavajućeg i članove Vijeća ministara. To znači da predsjedavajući Vijeća ministara treba podnijeti ostavku", kazao je Genjac.

On je naveo da se prethodno treba riješiti imenovanje novih ministara, jer bi "potvrđivanjem ove odluke bilo uslovljavanja imenovanja novih ministara, čime bi nastala dugotrajna nepopunjenost Vijeća ministara na štetu bošnjačkog naroda".

Glasanje po proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa sva tri konstitutivna naroda u BiH podrazumijeva da se o odluci mora izjasniti većina od najmanje tri člana u sva tri kluba konstitutivnih naroda. Ukoliko ne dobije potvrdu ovakvom većinom, sporna odluka u konačnici ide pred Ustavni sud BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara je navedenom odlukom o smjeni ministara predložio razrješenje ministara sigurnosti i odbrane Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića.