BiH
8

Genjac: Poruka da Dom naroda nema šta razgovarati o budžetu

FENA
Halid Genjac (Foto: Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o budžeti institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu.

Devet delegata je glasalo "za“, tri su bila protiv, suzdržanih nije bilo. Iz Federacije BiH šest delegata je bilo "za“, dva protiv, a iz RS-a su tri delegata bila "za“ i jedan protiv.

Među onima koji su glasali protiv hitne procedure, ali i protiv predloženog budžeta je bio delegat Halid Genjac (SDA) koji je kazao da je usvajanje budžeta po hitnoj proceduri poruka da Dom naroda nema šta razgovarati o budžetu.

"Dakle, poruka je da Dom naroda nema šta pričati o tako značajnom dokumentu kao što je budžet. Naravno, to je jedan manji dio problema", kazao je Genjac.

Drugi dio problema je, dodao je on, poruka da ni Predsjedništvo BiH nema šta da razgovara, pa ni Vijeće ministara BiH nema baš puno da razgovora o budžetu.

"Otprilike, ono što smo čuli na Predstavničkom domu, zaključak je da dvojica ili trojica ljudi u ovoj državi rješavaju probleme budžeta. To je izgleda tako, ali ta dvojica ili trojica treba da preuzmu i potpunu odgovornost za sve ono što je na političkoj sceni u BiH potrebno za odlučivanje i što će sa ovakvim pristupom budžetu uslijediti", kazao je Genjac.