BiH
0

Genjac: Nema uslovljavanja i blokiranja procesa uspostave vlasti

FENA
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac kazao je danas u Sarajevu novinarima kako ne vjeruje da će iko od onih koji su potpisali sporazume sa SDA raditi protiv tih sporazuma.

"Prvo što smo dogovorili je da nema nikakvog uslovljavanja i blokiranja procesa uspostave vlasti i da to neće raditi niko od onih koji su potpisali i jedan i drugi dokument", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, ako se ima u vidu da zakon predviđa da se moraju prvo konstituisati kantonalne skupštine i riješiti Dom naroda Federacije koji je pretpostavka za Dom naroda PSBiH, a bez Doma naroda FBiH nema predsjednika Federacije BiH i premijera i Vlade Federacije, onda bi situacija bila sljedeća: kantoni rade svoj posao u skladu sa zakonom i rokovima, biraju delegate i teče proces za federalnu vlast.

Genjac navodi da kad se oformi Dom naroda Parlamenta Federacije onda je to pretpostavka za Vladu Federacije.

"Što se tiče Vijeća ministara BiH, dvije pretpostavke su potrebne: Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom PSBiH. Predsjedništvo je konstituisano, Predstavnički dom se može vrlo brzo konstituisati, jer nema nikakvih prepreka. Pretpostavljam i najizvjesnije je, imajući u vidu da smo se dogovorili da nema čekanja, uslovljavanja jednog nivoa drugim nivoima, da će se brzo konstituisati Predstavnički dom", kazao je Genjac te dodao da Predsjedništvo može dati mandatara za Vijeće ministara BiH.

Naveo je da će proces u kantonima i na nivou BiH vjerovatno ići brže od Federacije i Vlade Federacije BiH, jer "složenija je procedura za Vladu Federacije“.

Što se tiče vlade entiteta RS, Genjac kaže da je tu situacija neizvjesnija.

"Nejasno je još oko tih koalicija, a bit će jasnije za par dana na konstituirajućoj sjednici. Ako bude uspostavljena vlada i parlamentarna većina u redu, ukoliko ne bude nema čekanja i nema uslovljavanja. Vijeće ministara BiH ne treba, niti može, niti će iko, s obzirom da smo se na to obavezali, blokirati na način da se čeka uspostava entitetskih vlada", kazao je Genjac.

Upitan da komentira jučerašnju izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da je njegov partner Milorad Dodik, Genjac je kazao da "šta je Čović rekao i šta je pod tim mislio treba njega pitati za pojašnjenje“.

Svima je, dodao je on, interes da se što prije uspostave vlade, "što znači da se u trenutku kad se osiguraju pretpostavke za imenovanje vlade na nekom nivou taj posao završava".

"Nema čekanja drugih nivoa, nema uslovoljavanja drugim nivoima. Ima poštivanje izbornih činjenica, a neke od tih činjenica najznačajnije da je SDA pobjednik na izborima, da je vodila ove procese, da ima potpisane sporazume. Ne vjerujem da će iko od onih koji su potpisali sporazume sa SDA raditi protiv tih sporazuma", kazao je Genjac.