Afera "Respiratori"
57

Generalna sekretarka Vlade FBiH prijavila da je njen mobitel korišten i nakon što ga je tužilaštvo oduzelo

B. R.
Edita Kalajdžić (Foto: Vlada FBiH)
Edita Kalajdžić (Foto: Vlada FBiH)
Oduzeti mobitel generalne sekretarke Federalne vlade Edite Kalajdžić izazvao je burnu raspravu na ročištu u predmetu "Respiratori" pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Jedan od tužilaca u ovom predmetu Mirza Hukeljić je predočio informaciju Suda Bosne i Hercegovine, u kojoj je navedeno da je ovaj mobitel korišten i nakon što ga je tužilaštvo izuzelo. Prema Hukeljićevim riječima, mobitel je korišten u Viber komunikaciji sa strankom u ovom postupku.

Kalajdžić, za koju je tužilac naveo da će biti jedan od svjedoka, je prethodno ukazala Sudu da se mobitel koristi. Tužilac je ocijenio da o ovome nije informisana odbrana optuženih, a da je trebala biti informisana.

Smatra da je to trebao učiniti Sud Bosne i Hercegovine, dok mu je predsjedavajuća sudskog vijeća Džemila Begović poručila da je tužilaštvo moralo provjeriti ovaj navod. U nekoliko navrata pitala je Hukeljića da li će istražiti ovaj navod. Begović je također pitala kako je moguće da se ovo desi.

Vasvija Vidović, advokatica prvooptuženog, federalnog premijera Fadila Novalića (SDA), je naglasila da je tužilaštvo moralo informisati odbranu o ovome podsjetivši da je Kalajdžić bila dio komunikacije preko Viber grupe "Gensek", čiji su učesnici bili dio nabavke respiratora.

Napomenula je da je odbrana ranije ukazivala, kako je rekla, na nezakonitosti u pribavljanju i držanju predmeta.

Begić je istakla da ova situacija nema nikakve veze s ranijim vještačenjem ovog mobitela.

Podsjećamo, na današnjem ročištu svjedočili su Harun Avdagić i Indira Fazlagić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Obrazložili su kakva je bila njihova uloga u nabavci respiratora.

Osim Hukeljića, tužilac u ovom predmetu je i Džermin Pašić. Pored Novalića, za nezakonitu nabavku 100 respiratora iz Kine za 10 miliona KM optuženi su i vlasnik kompanije "Srebrena malina" Fikret Hodžić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i zamjenica federalnog premijera i ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ).

Sljedeće ročište na kojem bi se ponovo trebali saslušavati svjedoci tužilaštva zakazano je za petak, 1. oktobar, u 13 sati.