Sadrži sve podatke
40

Generali BiH podržali prijedlog Benjamine Karić o sadržaju spomenika na Kazanima

V. K.
Gradonačelnica Karić ugostila predstavnike udruženja generala
Gradonačelnica Karić ugostila predstavnike udruženja generala
Članovi delegacije Udruženja generala BiH dali su punu podršku gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić u njenim stavovima i aktivnostima na izradi spomen-obilježja na Kazanima.
Kako su naglasili generali tokom posjete gradonačelnici Sarajeva, oni smatraju kako su namjere o izradi spomenike kao i njegov sadržaj potpuno ispravni te da sadrže sve podatke.

"Stava smo da su sve odluke i namjera, koje je gradonačelnica iznijela po ovom pitanju, apsolutno ispravne i mi ih podržavamo. Također, predloženi oblik i sadržaj spomen obilježja je u potpunosti ispravan i sadrži sve potrebne podatke. Istaknuto je, s naše strane, da su počinioci tog djela u najtežoj ratnoj 1993. godini, po naređenju tadašnjeg državnog i vojnog rukovodstva, odmah suđeni i presuđeni", navodi se.

Također, generali su poručili da je Armija Republike BiH činila sve da sačuva svoje dostojanstvo.

"Armija Republike Bosne i Hercegovina i njeno rukovodstvu su i u godinama kada smo se borili da odbranimo Bosnu i Hercegovinu i njene narode od agresije, sve činila da sačuva svoju čast i dostojanstvo. Izrazili smo svoju rezigniranost stavovima pojedinaca koji su svojim javnim nastupima željeli da utječu na gradonačelnicu Karić u svojoj nakani da se realizuje izgradnja ovoga i ovakvog spomen-obilježja", zaključili su generali.

Na kraju sastanka, iz Udruženja su naglasili kako je gradonačelnica Benjamina Karić dala punu podršku radu udruženja, a članovi delegacije Udruženja generala Bosne i Hercegovine su dali punu podršku radu gradonačelnice uz dogovor za što bližu saradnju i zajedničke aktivnosti.