Neprihvatljivo rješenje
630

Srbima uvredljiv spomenik na Kazanima: Ne piše da su Srbi, ko ih je ubio, a nema ni krsta

M. G.
Radanović komentirao idejno rješenje (Foto: Klix.ba)
Radanović komentirao idejno rješenje (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović ističe da je novi prijedlog gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić o podizanju spomen-obilježja Kazani na Trebeviću apsolutno neprihvatljiv i uvredljiv za predstavnike srpskog naroda.
Kako kaže, sporno je što prijedlog spomenika ne predviđa da na njemu bude vjersko obilježje krst, jer su žrtve Srbi pravoslavne vjere.

"Drugo, kraj njihovih imena treba da piše da su Srbi, i treće treba da piše ko je te ljude ubio, jer nisu oni sami skakali u jamu Kazani, niti su sami sebi pucali u glavu", rekao je Radanović.

Također, ističe on, neće pisati ni ono što je zapravo ključno, a to jeste činjenica da su zločin nad Srbima izvršili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH, pod komandom zloglasnog Mušana Topalovića Cace.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Sarajeva uvojilo je jučer prijedlog o podizanju spomen-obilježja Kazani na Trebeviću, u znak počasti građanima srpske nacionalnosti ubijenim tokom rata.

Prijedlog da tu bude podignuto spomen-obilježje uputila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a dogovoreno je da će grad Sarajevo preuzeti sve aktivnosti na podizanju ovog spomen-obilježja, uključujući finansiranje postavljanja.

Na spomeniku će, prema prijedlogu, pisati: "Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana".

Ispod su navedena imena žrtava.