BiH
42

GEC: Tuzli je potrebna razvijena mjesna samouprava

FENA
Tuzla
Tuzla
Rukovodstvo nevladine organizacije "Građanski edukativni centar" (GEC) u Tuzli na današnjem sastanku raspravljalo je o predstojećim lokalnim izborima te o involviranju ove organizacije u periodu predizborne kampanje s ciljem animiranja građana za učešće u izborima, potvrđeno je za GEC Portal iz te organizacije.

Donesen je i zaključak da će GEC u narednom periodu aktivnije djelovati na lokalnom ali i globalnom nivou s namjerom animiranja građana da učestvuju u društvenom životu te stvaranju pozitivnih navika kod građana u smislu aktivnog odnosa prema društvenim događajima, s osvrtom na predstojeće lokalne izbore.

U ovoj organizaciji smatraju da je Tuzli potreban novi zamah lokalnog rukovodstva, nova vizija i politika vođenja grada koja će u konačnici poboljšati standard građana zbog čega je potrebno napraviti temeljitu rekonstrukciju upravljanja gradom.

Nužno je da se gradski budžet počne formirati prema potrebama građana odnosno gradskih četvrti jer je Tuzli potrebna jaka i razvijena mjesna samouprava u kojoj će građani Tuzle sudjelovati u donošenju odluka od uticaja na njihov život i rad.

Ojačana uloga mjesnih zajednica dovela bi do toga da predstavnici mjesnih zajednica učestvuju u radu Općinskog, odnosno Gradskog vijeća Tuzle, a samim time direktno zastupaju stavove građana, smatraju u GEC-u.

"Samo uz jake mjesne zajednice, odnosno četvrti, moguće je očekivati ravnomjeran razvoj Tuzle u cjelini. Mjesne zajednice moraju imati značajniju ulogu i trebaju prerasti u društveno koristan prostor koji bi funkcionirao kao inkubator ideja", izjavio je nakon sastanka Emir Vildić izvršni direktor organizacije.

Na sastanku je donijet zaključak da se posjete kandidati za načelnika Tuzle, prije svega aktuelnog načelnika Jasmina Imamovića, nezavisnog kandidata Zlatka Berbića, Emira Kabila kandidata SBB-a kao i Adija Rifatebegovića kandidata SDA, kojima bi se prenijeli stavovi civilnog sektora.

Tokom današnjeg sastanka raspravljalo se i o lošoj cestovnoj infrastrukturi, urbanističkom planu, kanalizacionoj mreži, toplifikaciji ali i drugim problemima s kojima se susreću građani, a što će ujedno biti i glavne tematske odrednice predstojećih posjeta kandidatima za načelnika Tuzle.