Ima plan za uspjeh grada
0

Zlatko Berbić, vlasnik Kameleona, kandidat za načelnika Tuzle

Piše: D. Brkić
Privatni poduzetnik iz Tuzle Zlatko Berbić, vlasnik i osnivač radija Kameleon, marketinške agencije, ali i nevladinih organizacija, obznanio je svoju kandidaturu za načelnika Općine Tuzla.
Zlatko Berbić (Foto: Klix.ba)
Zlatko Berbić (Foto: Klix.ba)
Berbić, koji je sa aktuelnim načelnikom Jasminom Imamovićem realizirao nekoliko projekata, kaže kako on nema ništa lično protiv Imamovića, smatra kako je on sedam godina bio dobar načelnik, ali da već godinama ne radi ništa.

"On je kao pjesnik ispunjavao svoje snove. Međutim, ako Tuzla nastavi ovako, u naredne četiri godine će se naći u izuzetno teškoj situaciji sa sasvim neizvjesnim ishodom. Tuzla je zaista sinonim za grad u kojem se ne dijelimo ni po vjeri ili nacionalnosti, ni po spolu ili starosnoj skupini, jer smo mi jednostavno evropski grad sa hiljadugodišnjom tradicijom suživota i ljubavi. I zato mi je žao kada čujem da moji prijatelji planiraju otići da žive tuđe snove u tuđim zemljama", kaže Zlatko Berbić.

Njegov prioritet bit će zapošljavanje i privlačenje investitora. Kaže kako trenutno veliki investitori u širokom luku zaobilaze Tuzlu, jer, kako kaže, u gradu nemaju s kim razgovarati.

"Nemam ja ništa protiv slanih jezera, ušminkanih trgova, fontana, spomenika i književnih nagrada. Sve je to lijepo, ali to ne može biti magistralni pravac razvoja Tuzle, niti krajnji domet do kojeg naš grad, pa i regija, mogu dobaciti u bosanskohercegovačkim okvirima", kaže Zlatko Berbić i nastavio:

"Najslabija karika u načinu na koji se u posljednje vrijeme upravlja Tuzlom je veliko zaduženje, a novac od kredita se ulaže u projekte, koji odražavaju snove samo jednog čovjeka. Istovremeno se zapostavljaju mnogo vitalniji i aktuelniji problemi, dok Tuzla, pored ogromnog ekonomskog potencijala, centralizacijom gubi na društvenom i privrednom značaju i utjecaju u BiH", kaže Berbić.

Politička trgovina i nesposobnost gradskih vlasti, kaže Berbić, dovela je do toga da je Tuzla isključena iz svih velikih infrastrukturnih saobraćajnih projekata, a preuzimanje upravljanja najvećim energetskim proizvođačima i telekom operaterima su nas pretvorili u, kako navodi Berbić, zanemarene pojedince, koji služe da pune budžet velikim središtima bez ikakvih poslovnih ili vlastitih mogućnosti.

"Tuzla je u BiH, od 14 gradova kao najpoželjnijih destinacija za život, tek na devetom mjestu. Pretekli su nas i Bijeljina i Zenica i Travnik. Jasno je kako je sadašnja općinska aparatura ostala bez ideja, kako su dobrim dijelom sve privatizirali. Provode nasilje nad prostorom, a sa kreditnim sredstvima u izbornoj godini dodatno ušminkavaju grad. Međutim, šminkanje je, prema mom mišljenju, samo jedna loša sapunica", kazao je na današnjem predstavljanju kandidature za načelnika Općine Tuzla nezavisni kandidat Zlatko Berbić.