Niko ne zna gdje je
35

Gdje su nestali zaraženo mlijeko i meso iz BiH

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Gdje su završili i da li su uništeni zaraženo meso peradi i velike pošiljke mliječnih proizvoda iz BiH, vraćeni sa granice s Hrvatskom, službene institucije u Hrvatskoj i BiH - ne znaju, odnosno tvrde da ne znaju.

Riječ je o četiri velike pošiljke mesa peradi i mliječnih proizvoda, koje su tokom ove godine "pale" na uzorkovanju pri ulasku iz BiH u Hrvatsku, te još četiri pošiljke mliječnih proizvoda koje također nisu zadovoljile na revizijskim kontrolama nakon prvih loših rezultata. Riječ je, dakle, o velikim količinama hrane za koju hrvatska strana tvrdi da je vraćena proizvođaču u BiH na uništavanje, dok bh. strana odgovara kako im ništa nije vraćeno, niti su ikad o zaraženim pošiljkama obaviješteni.

"Nadležno tijelo RH je o ovome obavijestilo Ured za veterinarstvo BiH, zatraživši od nadležnog tijela u BiH da provede kontrolu i otkloni nepravilnosti u proizvodnji hrane. Osam pošiljaka hrane vraćeno je u BiH, o čemu postoje dokumenti Carinske službe RH", stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede riječkom Novom listu.

Naše institucije, međutim, tvrde drugačije – ništa im u ovoj godini nije vraćeno. Prema izjavi Ljubomira Kalabe, direktora Ureda za veterinarstvo BiH, Ured nije obaviješten da se nešto dogodilo i da je neka pošiljka iz BiH zaustavljena ili vraćena. Kontaminacija hrane moguća je u prijevozu, može se čuti u BiH, no činjenica je da je riječ o ukupno osam pošiljaka koje nisu prošle na laboratorijskim testovima, dakle i onima koje su išle na uzastopne revizijske kontrole.

U BiH, međutim, ne postoji objekt, poput Agroproteinke u Hrvatskoj, za zbrinjavanje i preradu nusproizvoda životinjskog porijekla. Šta se, na kraju, događa s ovakvim pošiljkama, i šta građani jedu, ne samo u BiH, nego i u Hrvatskoj – opravdano je pitanje javnosti. Nije tajna da propisi općenito dozvoljavaju da se mliječni proizvodi zaraženi bakterijama koje se mogu ponovnom termičkom obradom uništiti, pretvaraju u nove mliječne proizvode, poput mlijeka u prahu i slično, osim ako su u tim proizvodima evidentirane veće, termički neuništive opasnosti, poput ostataka veterinarskih lijekova ili teških metala. Tek tada se, priznaju upućeni veterinarski stručnjaci, svuda u proizvodnji mliječni proizvodi zaista i nepovratno uništavaju, piše Novi list.