Komentari (85)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Los je programski sistem na svakom fakultetu. Preobimno gradivo od kojeg 90% nikad studentu nece trebati.
Cuj pitanja "gdje smo" ??? Na zalost nasa omladina se nada da ce nekim svabama da brise gu.icu u njemackoj, da rade u nekom skladistu ili gradjevini ... eh toliko se na zalost ima kad se fax u bih zavrsi, ako nisi tatin sin, buduci uhljeb...
zasto niti jedan medij ne smije da objavi...kakav se kriminal zadnjih mjesec dana sprovodi...na fakultetima farmacija stomatologija i zdravstvenom...sve na stetu studenata a u reziji gospodje causesku...izgleda da ce svima zalediti godinu...i da djeci da primjer da je bolje kupiti diplomu u banja luci kao onaj njen udbas nego regularno studirati...
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Nije samo da je preobimno gradivo, nego sto ucimo ono sto nije potrebno. Profesori nista ne rade, prezentacije im na nivou osnovne skole, i ponavljaju ih iz godine u godinu. Nikakvog naucno istrazivackog rada, samo bubanje u vecini slucajeva napamet. Ucenje glupih teorema koje zaboravis sat nakon ispita je veoma "pametno ".
Da ne kazem da je bitno imati 55 bodova da nije bitno znas li ti sta uopce. Obrazovanje se svelo na polaganje, a ne na ucenje. Bolonja je odlican sistem, samo sto ga nasi glupani ne znaju primjeniti.
bolonja je očajan sistem, sada svi završavaju fakultete kao na traci, znanje im je ravno nuli, prosto da čovjeka uhvati strah od budućnosti... ovi sada ljekari, zubari, arhitekti, inženjeri... sve je to smijurija. umjesto da napravimo jak obrazovni sistem i djecu podvrgnemo rigoroznim metodama da bismo sutra polučili rezultate, kod nas obratno, svi prolaze, nikada nije bilo više odlikaša i “izuzetnih” studenata.
Ko god prica bilo sta protiv studenta i studiranja, to je osoba koja citav zivot zali, jer mu inteligencija nije bila na dovoljno visokoj razini da ikad zavrsi ista osim zanata.
Hihi... "studenti izlaze sa znanjem..." cirkus. Divi Hamze, spreman za ulazak u političke vode.
Otkad je uvedena Bolonja, kvalitet "doktora" na medicinskom fakultetu je poražavajući! nešto ne valja s tom Bolonjom!?
@lyon57 eto nek si ti uzeo da komentarises ljude koji su mladost posvetili tome da rade za 2 milje do kraja zivota i da ih pljuju takvi ko ti, dok sjedis na nargili sa tri glupa jarana i uzimas od stare cenera
A odakle je Hamza vahid...itd?
Svaki profesor sprovodi svoju bolonju, eto gdje smo.
kakvi klinci palci i bolonja, 70% profesora i dalje 'fura' usmene ispite, a baš je bolonjom propisano isključivo pismeno. s obzirom na količinu gradiva, testovi trebaju biti samo dopunski i na zaokruživanje, ili eventualno esejski na jednu temu, a ne na njih 10 odjednom... zato naši studenti gdje god odu vani uspiju nešto postići, a dole tavore. katastrofa od sistema.
olaksanja ima ali dok je jos ovih profesora komunjara tesko ce zazivjeti pravi bolonjski sistem 😊
Nije Bolonja kriva mi smo kriv... kod nas je sve povrsno i na prvu..
"Jedan od osnovnih principa Bolonje je da poveća protok studenata kroz fakultet, tj. da se studenti što manje zadržavaju na fakultetima, da ne obnavljaju godine. Zasto se onda ne rijesi problem "Jahici" na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu koji blokiraju protok studenata godinama.
Ne moze fakultet biti proces memorisanja podataka. Imamo studente prava koji ne znaju napisati krivicnu prijavu, studente ekonomije koji ne znaju nista prodati, studente racunarstva koji su pravili aplikacije koje su klasicni skolski primjeri, itd. Na master zabraniti upis ljudi koji nisu strucnjaci. Ne moze se dobiti titula MASTERA iz neke oblasti, a da se ne znaju ni osnovne stvari.
Abortus od Bolonje, srozavanje UNSA. Tražiti priliku za studiranje vani, npr. Slovenija daje besplatan studij za studente bivše Jugoslavije. Bolje i to nego davati školarinu od 1200 - 6000 KM, a za to ne dobiti ništa ili malo
Nit je ovo bolonja, nit ima veze sa bolonjom...
Bolonja ne postoji.
Dobar je bolonjski sistem ako se sprovede onako kako treba. Problem je što ga ne sprovode univerziteti kao cjeline, nego je dopušteno da svaki fakultet kroji svoj sistem, pa na kraju imamo fakultete sa sistemima koji su mix komunističkog i bolonjskog obrazovanja. Uglavnom, ja sam jedan od onih koji smatraju da treba što više "derat" studente, fakultet je fakultet i nije za svakoga. Na kraju krajeva, imali bi bolje stručnjake šte je super. 😉
@omker75000 to deranje nista nece donijet treba studentima praksu uvest da idu minimalno jednom sedmicno u neku firmu radit pa makar da kafe kuhaju svojim kolegama i da sjede pored njih i gledaju u njihov monitor.
@omker75000 derat studente u smislu prave discipline i znanja, a ne suhe discipline i po džepu :)