Tribina SNSD-a
0

Gavranović: Osnovni cilj je oživljavanje privrede

Klix.ba
Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banja Luke Slobodan Gavranović poručio je večeras na predizbornom skupu u Mjesnoj zajednici Lauš da u njegovom Programu za razvoj Banja Luke u naredne četiri godine centralno mjesto ima oživljavanje privrede i otvaranje novih radnih mjesta.

"Moramo da privučemo investitore, moramo da imamo takvu ponudu koja će im biti primamljiva. Zato smo, između ostalog, i osmislili projekat Tehnološkog biznis parka, čime će se stvoriti uslovi za otvaranje 200 novih malih i srednjih preduzeća i između pet i šest hiljada novih radnih mjesta", naglasio je Gavranović, navodi se u saopćenju.

Dodao je da će se ići u realizaciju konkretnih projekata.

"Ići ćemo korak po korak, ali sigurno naprijed, jer Banja Luka mora da ide jedino naprijed. Već ima najava podrške iz svijeta za nekoliko projekata. Bio sam u nekoliko posjeta našim preduzećima i razgovarao sa privrednicima u Banjoj Luci i RS, ali i u okruženju. Ljudi sa kojima sam razgovarao u inostranstvu spremni su da sa nama rade, da nam pomognu da dovedemo nove investitore", naglasio je Gavranović.

Dodao je da će planirati i Skupštni grada predložiti značajnije povećanje sredstava u budžetu Grada, za subvencije poslodavcima za zapošljavanje novih radnika u privrednim i uslužnim djelatnostima.

"U okviru Razvojne agencije Grada, definisaću posebnu ulogu Centra za mali biznis, koji će intenzivno raditi na raznim oblicima pomoći preduzetnicima, u funkciji trajnog podsticaja razvoja porodičnog i malog biznisa i samozapošljavanja. U okviru Razvojne agencije, putem Centra za investitore, osposobiću centralnu gradsku kancelariju za prihvat investitora, u kojoj će oni moći da dobiju sve potrebne informacije, pregled potencijalnih lokacija i pomoć pri izboru lokacija za realizaciju investicionih projekata na području grada, kao i druge oblike pomoći i informacija, kazao je Gavranović i dodao da zajednički cilj svima treba da bude da naša djeca ostaju ovdje.

Naglasio je da je proteklih nekoliko godina urađeno izuzetno mnogo, kada je riječ o razvoju Banje Luke.

"Cilj nam je da u narednom periodu uradimo mnogo više. Već je izvjesno nekoliko krupnih projekata, među kojima je izgradnja tri nova mosta, Istočnog tranzita i projekat gasifikacije Banja Luke vrijedan 160 miliona maraka. Nastavićemo i izgradnju saobraćajnica, a na Laušu ćemo da izgradimo i veliki sportski teren, pored još pet koje smo obećali", rekao je Gavranović.

Dodao je da će se već u prvih nekoliko mjeseci naredne godine u funkciju staviti četiri nova vrtića, a biće urađeno još osam.

Istakao je da će se nastaviti i sa projektima vodosnabdijevanja sve dok svaka kuća ne dobije vodu.

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je na skupu da je SNSD garancija jake i uspješne Banja Luke, koja je uređen grad, dobar za život.

"Ima još problema koje treba riješiti, ali smo dokazali da smo sposobni da se nosimo sa njima", poručio je Dodik, navodi se u saopćenju.