Ljekar na odlasku
593

Gavrankapetanović: Pokazali smo kako se brani ljekarska profesija, to se ne radi ulizivanjem

Piše: I. Č.
Ismet Gavrankapetanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismet Gavrankapetanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović dao je otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a napuštajući tu ustanovu kazao je da su on i njegove kolege pokazali kako se brani časna ljekarska profesija.

"Ne brani se ljekarska profesija neistinama i ulizivanjem. Mi smatramo da je ovo najčasniji način", kazao je Gavrankapetanović, dodavši da je najtužniji dio priče iživljavanje kroz koje su prošli.

Gavrankapetanović je istakao da će iživljavanje, koje je prešlo sve mjere, imati svoje pravne reperkusije.

"Mi ćemo tužiti ličnosti koje su nam ovo napravile. Stepen mobinga i zlostavljanje koje je izvršeno nad nama je, kako stoji u nalazu, izvan granica ljudskog iskustva", istakao je Gavrankapetanović.

Napomenuo je da je ljekarska profesija svakodnevno uporno penjanje uz liticu, uz napore svakim danom.

"Učenje vještina se ne postiže preko noći. To daje legitimitet. Mi smo imali ogroman broj prijatelja vani koji su nam pomagali. Lako je meni bilo da vidim dalje, kad sam gledao s ramena divova. Ja sam imao sreću, moja generacija inače, jer smo imali dobre učitelje", kazao je ljekar prilikom odlaska.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je radni odnos u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zasnovao 3. maja 1989. godine i sa današnjim danom prestaje raditi u ovoj zdravstvenoj instituciji.