BiH
0

Gavran: Vlasti trebaju unaprijediti poslovno okruženje

FENA
Igor Gavran
Igor Gavran
Najveću pomoć privredi u saniranju i umanjivanju negativnih posljedica snježnog nevremena, ali i drugih elementarnih nepogoda i šteta nadležne vlasti mogu dati unapređenjem poslovnog okruženja, izjavio je Feni projekt menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran.

Naravno, napominje Gavran, najteže štete se moraju sanirati hitno, ali ni njihova potpuna sanacija ne garantuje održivost poslovanja i ekonomski razvoj ako se sistemski poslovno okruženje ne prilagodi potrebama privrede.

Naša najveća elementarna nepogoda, po njegovim riječima, koja uzrokuje najveće štete privredi konstantno su loši uvjeti poslovanja i ekonomska nerazvijenost.

"To je stalni problem koji se ponovno zanemaruje govoreći samo o trenutnim i neposrednim štetama, kao da je stanje u privredi bilo idilično i sada bi saniranje ovih šteta sve vratilo u normalu“, istakao je Gavran.

Po njegovim riječima, štete su sigurno značajne, ali su tek „kap u moru“ šteta i problema koje nepovoljno poslovno okruženje donosi privredi i cijelome drustvu.

Zabrinutost je veća zbog mogućih poplava nakon otapanja velikih količina snijega.

Gdje će posljedice biti najizraženije teško je reći jer to, kako kaže Gavran, ovisi i o području, a ne samo o privrednoj grani, ali općenito je jasno da elementarne nepogode najveću direktnu štetu uzrokuju poljoprivredi, ali posljedično trpi cijela privreda.

"Poremećaji u prometu opet se najviše odražavaju na naše izvoznike i prijevoznike, a činjenica da su željeznice ipak brže i lakše obnovile promet, pokazuje koliko je starteški važno jačanje željezničkog prijevoza i njegovo što veće korištenje, umjesto na nepogode mnogo osjetljivijeg i rizičnijeg drumskog prijevoza“, kazao je Gavran Feni.