Iz Beograda poručuju
0

Ganić ne može u Sarajevo dok Srbija ne proslijedi dokaze Britaniji

SRNA
Ejup Ganić
Ejup Ganić
Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Milan Petrović izjavio je da se bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić neće vratiti iz Londona u Sarajevo, sve dok Srbija ne proslijedi Velikoj Britaniji dokaze koji ga terete za ratne zločine počinjene nad pripadnicima JNA, maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

"Ako nadležni organi Velike Britanije prihvate naš zahtev za ekstradiciju, onda će oni nama uzvratno tražiti dokaze koji terete Ganića. Dokazi su spremni za transport do Londona", rekao je Petrović za RTRS.

On je objasnio da se rok od 24 časa potreban za odgovor na zahtjev Srbije za Ganićevu ekstradiciju, računa od momenta prijema zahtjeva u Londonu, a ne od momenta slanja iz Beograda.

Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je u petak uveče da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtjev za ekstradiciju Ganića, protiv koga se u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije vodi istraga zbog umiješanosti u zločine počinjene na teritoriji BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je danas da je Ganić u petak bio zadržan na aerodromu u Londonu, ali i da je ubrzo pušten.

Ganić je demantovao tvrdnje da je zadržan po Interpolovoj potjernici iz Srbije, navodeći da je na aerodromu čekao prtljag.

Ranije je bilo najavljeno da bi Ganić danas trebalo da se vrati iz Londona u Sarajevo, ali za sada nema informacija o tome.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.