BiH
0

Srbija Britaniji uputila zahtjev za izručenje Ganića

SRNA
Snežana Malović
Snežana Malović
Ministrica pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtjev za ekstradiciju bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, protiv koga se u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije vodi istraga zbog umiješanosti u zločine počinjene na teritoriji BiH.

Malovićeva je rekla da će nadležni organi Velike Britanije odluku o daljem postupanju po ovom zahtjevu donijeti u roku od 24 časa.

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da Ganić, koji je juče bio zadržan na aerodromu u Londonu, pod istragom tužilaštva Srbije zbog umiješanosti u zločine počinjene na teritoriji BiH.

"Ovo je predmet koji dugo radimo, vezan je događaje iz 1992. godine. Tu je počeo rat. Ejup Ganić i još nekoliko lica su pod istragom. Iz ovoga se vidi ozbiljnost našeg pristupa i nijedna žrtva neće ostati bez zadovoljene pravde", rekao je Vukčević.

Ganić je demantovao da je juče zadržan na aerodromu u Londonu zbog potjernice koju je raspisao Interpol Srbije. On tvrdi da je na aerodromu u Londonu, gdje je doputovao sa grupom studenata iz Sarajeva, čekao prtljag i da je sve, kako kaže, orkestirano iz Beograda. 

Ministar inostranih poslova Sven Alkalaj potvrdio je Srni da je Ganić juče ujutro bio zadržan na londonskom aerodromu, ali da je pušten.  

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović rekao je za federalne medije da je juče primio informaciju o hapšenju Ganića na aerodromu Hitro u Londonu, ali da je, nakon niza provjera, ustanovljeno da je Ganić imao nekih dodatnih kontrola oko pasoša. 
MUP Srbije je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, raspisao potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine.

Predmet "Doborovljačka" preuzelo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine nakon što je prije nekoliko godina rasformirano vojno tužilaštvo u Beogradu, koje je vodilo taj predmet.