Bh. udruženja iz Švedske
0

"Ganić je branio BiH od agresorske JNA"

Sarajevo-x.com
U povodu hapšenja dr.Ejupa Ganića izražavamo proteste Bosanaca i Hercegovaca iz Švedske prema vlastima V.Britanije, njenim ambasadama u Švedskoj i BiH te OHR-u i tražimo da puste iz pritvora dr.Ganića, navedeno je u reakciji koja je našoj redakciji proslijeđena iz Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

"Mi smatramo da je dr.Ganić branio nezavisnu državu od agresorske JNA, koja se svrstala na jednu stranu i rušila integritet jedne medjunarodno priznate države. Isto tako, smatramo da je to atak na državu BiH, na sve njene branitelje i građane. Pokušava se suditi odbrani suvereniteta i integriteta jedne nezavisne države. Smatramo da je cilj vlasti iz Beograda bio i ostao da ostvare u miru ono što nisu ostvarili u ratu a to je izjednačavanje žrtve i agresora.

Očekujemo od demokratske Evrope da spriječi i stane na put montiranju političkih procesa iz Srbije, te da izvrši pritisak na Srbiju da pohapsi preostale zločince i preda ih Haškom tribunalu.

Od bh vlasti tražimo da preduzmu sve kako bi dr.Ganić bio pušten iz pritvora i vratio u BiH. Isto tako, očekujemo da vlasti u BiH preduzmu sve pravne i zakonske mjere na zaštiti sloboda svojih gradjana, posebno onih koje potražuje vlast iz Beograda".