{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99 osudio hapšenje Ejupa Ganića

F
7.3.2010. u 15:39
0
39
Krug 99 osudio hapšenje Ejupa Ganića
0
Krug 99 osudio hapšenje Ejupa Ganića
Ejup Ganić (Foto: CIN)
Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 održanoj u nedjelju pročitano je saopćenje kojim se osuđuje hapšenje bivšeg člana Predsjedništva BiH prof. Ejupa Ganića.
Krug 99 sa zaprepaštenjem i zabrinutošću je primio vijest o hapšenju akademika Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, 1. marta na aerodromu Heathrow u Londonu, od strane vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, a po zahtjevu organa Republike Srbije, navodi se u saopćenju.

Krug 99 cijeni da je ovo još jedan pokušaj neargumentiranog kriminaliziranja akademika Ejupa Ganića, ali i drugih patriota koji su u najsloženijim danima brutalne agresije na BiH obavljali važne funkcije, pružili herojski otpor i branili opkoljeno Sarajevo, te suverenitet međunarodno priznate države BiH.

Članovi Kruga s indignacijom odbacuju i osuđuju pokušaje da se političko-pravnim sredstvima ugrožavaju elementarne slobode kretanja građana BiH, kao što je to na najbrutalniji način učinjeno u slučaju akademika Ejupa Ganića i što se planira sa drugim patriotima bh. državljanima.

Hapšenje akademika Ejupa Ganića je dirigiran pokušaj da se odbrambeni karakter i suprotstavljanje agresiji izjednači s agresorom, što može dovesti do dodatnog kompliciranja političkih odnosa kako u zemlji i u cijeloj regiji, ističe se u saopćenju.

Krug 99 poziva demokratsku i intelektualnu javnost da svojim djelovanjem i podrškom doprinese da se ovaj slučaj rješi na nivou diplomatskih odnosa dviju država, u skaldu s već postignutim dogovorima o rješavanju još uvijek neriješenih sporova iz proteklog rata.

"Uvjereni smo da će državni organi BiH i Republike Srbije naći adekvatno rješenje i u predmetu akademik Ganić na dobrobit razvoja međususjedskih odnosa i progresivne saradnje, te postizanja stabilnosti i trajnog mira u regiji.

Članovi Kruga 99 duboko su uvjereni u pravednost i demokratičnost pravosudnih organa Velike Britanije i Sjeverne Irske i bezrezervno očekuju poštivanje temeljnih ljudska prava u procjeni stvarne istine te demonstraciju obrazaca profesionalnog, nezavisnog i etičnog sudskog procesa.

Od vlade Velike Britanije kao i ostalih članica Evropske unije očekuju znatno veći angažman na postizanju punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH na njenom putu prema evropskim integracijama, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: