{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Hapšenje Ganića je političke, a ne pravne prirode"

F
2.3.2010. u 15:52
0
23
"Hapšenje Ganića je političke, a ne pravne prirode"
0
"Hapšenje Ganića je političke, a ne pravne prirode"
Safet Halilović
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izrazilo je ozbiljnu zabrinutost u pogledu hapšenja dr. Ejupa Ganića, smatrajući da za njegovo hapšenje ne postoji valjan pravni osnov, budući da su 26. februara 2010. godine između Republike Srbije i BiH potpisane izmjene i dopune Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.
Ovim ugovorom jasno je precizirano da će bh. državljanima biti suđeno prema mjestu prebivališta (animus vivendi), dakle pred pravosudnim organima BiH.

Za slučaj ''Dobrovoljačka'' za koji se, navodno, tereti Ganić, pravno gledano trebalo bi primijeniti princip međunarodnog prava ''lex loci'' (mjesto gdje se događaj desio).

"Međutim, zahtjev za hapšenje i ekstradiciju dr. Ganića nije pravne, već političke prirode te se može zaključiti da ono predstavlja inidikator da Republika Srbija ne prihvata dogovoreni način rješavanja sporova i vođenje istraga između dvije susjedne zemlje", saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Zadržavanjem dr. Ganića u pritvoru u Londonu došlo je do grube povrede, odnosno kršenja njegovih ljudskih prava zagarantiranih Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim dokumentima", kaže se u reagiranju dr. Safeta Halilovića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: