"Za njih su branioci BiH zločinci"
0

Ganić: Hapšenja su terorizam Srbije prema građanima BiH

FENA
Ejup Ganić (Foto: Arhiv)
Ejup Ganić (Foto: Arhiv)
Bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić ocijenio je u petak u izjavi Feni, nakon vijesti o oslobađanju generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču, da pokušaji hapšenja građana BiH na osnovu potjernica iz Srbije predstavljaju jednu vrstu terorizma.

"Srbija smatra svakog ko je branio BiH zločincem. Ona zloupotrebljava nesposobnost naših vlasti da štite svoje građane i stalno raspisuje potjernice, kazao je Ganić, koji je, slično kao Divjak, prošle godine bio uhapšen u Londonu na osnovu potjernice za navodne ratne zločine počinjene u Sarajevu u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici. Ganićev slučaj završio je identično kao i Divjakov", odbacivanjem zahtjeva Srbije za izručenje.

On smatra da je sada prilika da bh. vlast sjedne s Interpolom i Evropskom unijom i dogovori princip po kojem niko nema pravo da proganja građane BiH koji su je branili.

"Postoje za to sudovi i legalne institucije, a ovi pokušaji hapšenja po svijetu su jedna vrsta terorizma koji Srbija provodi prema građanima BiH", naglasio je.

Po Ganiću je cilj ove kampanje iz Srbije destabilizacija BiH.

"Oni hoće da izlude naše građane, da kažu da nemamo državu, da naša vlast ne vodi računa o građanima, a kada vodi, da nije dovoljno sposobna da ih zaštiti. To je jedno teroriziranje", rekao je on, naglašavajući da je zato potrebno otići u Brisel i dogovoriti da ta kampanja Srbije prestane.

Ganić kaže da je "ovaj terorizam po aerodromima sport koji je Beograd izmislio".

"Oni koriste iskustvo iz bivše Jugoslavije, jer su naslijedili te institucije i koriste zbunjenost naših vlasti kada je u pitanju međunarodni skup pravila. Jednostavno, izluđuju Bosance i Hercegovce", ocijenio je.

Ganić smatra da će, uprkos pravnim porazima u njegovom i Divjakovom slučaju, Srbija vjerovatno nastaviti s praksom uznemiravanja građana BiH.

"Strategija je destabilizacija BiH sve dok naša vlada ne ode u Brisel, sjedne s Interpolom i Evropskom policijom i raspravi o tome zašto se ovo radi", kazao je Feni bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić.