Srbijanska propaganda ne staje
0

Hrle: Jovan Divjak je slobodan čovjek

Piše: A. Karadža
Haris Hrle
Haris Hrle
Tragom informacije da se Jovan Divjak, penzionisani general Armije RBiH i simbol otpora prema agresiji, nalazi u pritvoru, koju je plasirala srbijanska novinska agencija Tanjug, reagovao je ambasador BiH u Austriji Haris Hrle, koji je potvrdio da se general Divjak ne nalazi ni u kakvoj vrsti pritvora.

"Jovan Divjak se ne nalazi ni u kakvoj vrsti pritvora, pa prema tome ni u ekstradicijskom pritvoru. On je slobodan čovjek, ima svoj stan, kreće se bez ikakvog nadzora i nema obavezu bilo kome se javljati", demantovao je navode Tanjuga ambasador Hrle.

Javnost u našoj zemlji s nestrpljenjem očekuje okončanje postupka protiv generala Divjaka i njegov povratak u BiH, ali je takav rasplet situacije neizvjestan.

"Očito je da se 'slučaj Divjak' zakomplikovao - odbrani su izbijeni najjači aduti, ojačan je zahtjev Srbije. Da je u slučaju Ganića bh. zahtjev za izručenje dostavljen sudu u Londonu, bila bi potkopana i njegova odbrana, jer se očito radilo o namještenoj političkoj optužnici, kako je i presudio londonski sud, kojom je pokušana zloupotreba i manipulacija pravosudnih institucija Britanije u korist političkih interesa srbijanskog tužilaštva. Treba se upitati i da li bi Purda sada bio u Hrvatskoj da je Zagreb uputio zahtjev za njegovo izručenje", rekao je ambasador Hrle.

On je rekao da je jasno da u "slučaju Divjak" Beograd pokušava pravno i politički isljeđivati Sarajevo, da Srbija želi proširiti svoju sudsku nadležnost na Bosnu i Hercegovinu. U tome, nažalost, imaju podršku i unutar BiH, dodao je Hrle.

"Dobrovoljačka je u Sarajevu, Divjak je državljanin Bosne i Hercegovine, to je domen isključive, dakle isključive sudske nadležnosti BiH. Haaški tribunal, Interpol i sud u Londonu već su o Dobrovoljačkoj iznijeli potpuno jasan stav. Jovan, Ejup i Ilija, mete su preko kojih se gađa u suštinu Bosne i Hercegovine, njenu multietničnost i bosansku matricu zajedničkog života. Ovakvim nedozvoljenim pravosudnim isljeđivanjem izvana onemogućava se pomirenje u Bosni i Hercegovini", rekao je Hrle.

Za kraj je Hrle rekao da su u igri veliki politički ulozi, a da je u pitanju proces s regionalnim posljedicama.