BiH
18

Gadžo odgovara Gutiću: Nastavit ću borbu protiv kriminala

Piše: D. Brkić
Alen Gadžo (Foto: RTV Slon)
Alen Gadžo (Foto: RTV Slon)
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić (SDA) i Alen Gadžo (DF) nastavljaju "obračun" saopštenjima nakon akcije pripadnika Federalne uprave policije (FUP) u kojoj su uhapšeni Samir Aljukić, Jasmin Kurtić, Adnan Đulović i Vedran Matović, službenici MUP-a TK.

Nakon istupa ministra Alena Gadže u emisiji "Mreža“ Federalne televizije, prošle subote iz Ureda premijera TK poslato je saopštenje čiji je rezime da aktuelni ministar unutrašnjih poslova kulturološki, sociološki, politički niti intelektualno ne može obnašati povjerenu dužnost.

Premijeru Gutiću je danas u formi saopštenja iz MUP-a TK stigao odgovor ministra Alena Gadže, iako su njih dvojica prije dva dana sjedili zajedno na 10. redovnoj sjednici Vlade TK.

Iz opširnog Gadžinog odgovora Gutiću, prenosimo najzanimljivije dijelove koji govore o žestokoj konfrontaciji na relaciji premijer – ministar unutrašnjih poslova.

"Kao ministar i kao građanin nastavit ću nemilosrdnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. To vam treba biti konačno jasno kao i vašem šefu i mentoru Mirsadu Kukiću“, navodi ministar Gadžo, koji konstatuje kako će na toj borbi istrajati bez obzire na blokade i opstrukcije.

Ministar Gadžo navodi kako prihvata činjenicu da je Gutić obrazovaniji čovjek od njega, jer ima završena dva fakulteta. Ali, upravo zbog toga uputio je sljedeće pitanje premijeru:

"Ja bih vas kao kulturološkog, sociološkog i intelektualno sposobnijeg od mene pitao zašto niste kao ministar unutrašnjih poslova učinili bar nešto da i drugim policijskim službenicima, koji su se dodatno školovali na svoj račun, priznali diplome kao sebi da bi vam se evidentiralo radno iskustvo diplomiranog pravnika i kako bi stekli uslove za polaganje pravosudnog ispita".

Ministar Gadžo govori o strujama u MUP-u TK, premještanju policijskih službenika, činovanjima i niz drugih detalja za koje, kako je naveo, posjeduje i fotografije.

"I na kraju htio bih vam reći da ću ja i nakon najavljene rekonstrukcije Vlade TK, gdje mi dajete do znanja da ću biti smijenjen, ostati i dalje Alen Gadžo, vlasnik svoje pošteno stečene imovine ubrajajući i vlasništvo nad svim sadašnjim odijelima i računima gdje sam ih kupio. Niko neće upirati prstom u mene da sam bilo kada i bilo šta stekao na nezakonit način, kao što dovode vas u vezu sa nabavkom stolarije, laminata, keramičkih pločica i odijela kada krenete na službeni put“, stoji u odgovoru na saopštenje ministra unutrašnjih poslova Alena Gadže aktuelnom premijeru TK Begi Gutiću.