BiH
0

Stotinu dana Vlade TK: Premijer Gutić tek će tražiti smjenu nekoliko ministara

Piše: D. Brkić
Bego Gutić (Foto: Klix.ba)
Bego Gutić (Foto: Klix.ba)
Nakon što je iznio statističke podatke o održanim sjednicama, utvrđenim zakonima, donesenim odlukama, rješenjima i programima koji su ostvareni u prvih stotinu dana rada Vlade TK, premijer Bego Gutić najprije je demantovao spekulacije o formiranju nove parlamentarne većine sa Strankom za BiH a bez DF-a, da bi istakao kako do sada nije tražio nijednu smjenu bilo kojeg ministra, ali da će to učiniti u danima koji dolaze.

"Navedite mi jedan akt kojim sam tražio smjenu bilo kojeg ministra", uzvratio je premijer Gutić na jedno od novinarskih pitanja, a onda je pojasnio:

"Kao premijer imam pravo da od svoje stranke i koalicionih partnera tražim smjenu ministra ako nisam zadovoljan njegovim radom. Prvo ću prijedloge o eventualnoj smjeni poslati svojoj stranci na razmatranje, a onda i koalicionim partnerima. Na kraju, Skupština TK je ta koja daje posljednju riječ".

Prije petnaestak dana u saopštenju koje je potpisao Bego Gutić, a koje je bilo klasični obračun sa ministrom unutrašnjih poslova Alenom Gadžom, navedeno je kako će uskoro početi proces rekonstrukcije Vlade TK.

O kakvoj rekonstrukciji je riječ i koji će se ministri naći na "ledu", premijer Gutić nije htio govoriti. Nezvanično su među njima i imena ministara iz SDA, jer je javna tajna kako se ta stranka nakon pobjede Mirsada Kukića na kantonalnim izborima faktički podijelila u dva tabora.

Ipak, vratimo se radu Vlade TK u proteklih stotinu dana. Ubilježeno je 45 okupljanja nezadovoljnih radnika pod prozorima Vlade TK, a premijer Gutić je naveo kako će blizu šest miliona KM biti potrošeno za uvezivanje radnog staža radnicima Aide. Također, osigurat će se novac i za 140 radnika koji s krajem godine stiču pravo na penzionisanje, a Vlada TK će nastaviti rad na iznalaženju konkretnih rješenja za probleme radničke klase u TK.

U uvodnom ekspozeu Gutić je svojevremeno najavio zalaganje za ekonomsku autonomiju TK, a danas je takvu ideju ponovio uz konstataciju kako Tuzlanski kanton mnogo više daje FBiH od onog što dobija te da očekuje da će Vlada F BiH preuzeti obaveze TK prema MMF-u u iznosu od 5 miliona KM.

Istakao je i problem sa Rudnikom Kreka, koji duguje 7 miliona KM Zavodu zdravstvenog osiguranja te je taj dug ugrozio kompletan zdravstveni sistem u TK. Na koncu, uzimajući u obzir sve okolnosti koje su pratile rad Vlade TK, premijer Gutić je iskazao zadovoljstvo urađenim te najavio kako neće odustati od zacrtanih ciljeva sadržanih u programu rada Vlade TK za 2015. godinu.