BiH
6

Bego Gutić: Ne bježim od podnošenja ostavke na funkciju premijera TK

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nije protekao ni prvi mjesec rada izvršne vlasti u TK, a došlo je do prvih nesuglasica koje će vrlo vjerovatno rezultirati podnošenjem zahtjeva za smjenu ministara ili premijerovu ostavku.

Već na prvoj sjednici novoizabrane Vlade TK, premijer Bego Gutić suočio se sa nezadovoljstvom ministara iz Demokratske fronte, koji su zaprijetili kako će napustiti sjednicu.

Nove "varnice" zabilježene su jučer na prvoj vanrednoj sjednici Vlade TK, odnosno prilikom glasanja za sastav Kadrovske komisije. Usaglašeni prijedlog koalicionih partnera nije dobio podršku tri ministra SDA i pet ministara DF-a, koji su bili suzdržani tokom glasanja.

"Administrativnu komisiju smo imenovali bez problema, dok Kadrovsku komisiju nismo uprkos usaglašenom prijedlogu koalicionih partnera. U dva navrata nije prihvaćen usaglašeni prijedlog i sve to doživljavam kao čin destabilizacije rada Vlade TK. Neću bježati ni od podnošenja ostavke, ali ako se i treći put odbije usaglašeni prijedlog bit ću primoran da pokrenem postupak smjene ministara u stranci koja je mene i njih imenovala", kaže Bego Gutić, premijer TK.

Usaglašeni prijedlog nisu podržali ministri Fahrudin Skopljak, Abdulah Zukić i Hasan Ferhatović.

"Ranije je usaglašeno da dva člana u Kadrovskoj komisiji pripadnu SDA, a po jedan DF-u, BPS-u i NS Radom za boljitak. U komisiji su trebali raditi Zudin Mahmutović, Jakub Suljkanović, Alen Gadžo, Elvis Bektić i Edin Ajanović. Na narednoj sjednici Vlade TK ponovo će biti govora o imenovanju Kadrovske komisije, a sumnjam da će biti promjena, kako sam već rekao, usaglašenog prijedloga koalicionih partnera", kaže Gutić.

Gutić nije mogao komentarisati da li su posljednja događanja unutarstranački puč, ali je naglasio kako je sigurno posrijedi destabilizacija Vlade TK u trenutku kada se želi uvezati staž za 150 radnika, te razgovarati o revitalizaciji i konsolidaciji preduzeća Konjuh i TTU.