BiH
65

FUP: Uhapšeni prijeteće pismo institucijama BiH poslao zbog siromaštva

Piše: J. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Autor prijetećeg pisma stranim i bh. institucijama, Besim Hasić, uhapšen je jučer u Zavidovićima u združenoj policijskoj akciji. On je u potpunosti priznao izvršenje ovog krivičnog djela.

Predrag Kurteš, ministar unutrašnjih poslova FBiH, kaže da je reakcija FUP-a na ove prijetnje bila takva da su u rekordnom vremenu rasvijetlili ovo krivično djelo.

"Čestitam svima na profesionalno izvedenoj akciji. FUP će i dalje planski sprovoditi aktivnosti i spremni smo suprostaviti se svim oblicima kriminala", kazao je Kurteš.

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, kaže da ozbiljno shvataju napad bilo koje vrste na institucije BiH.

"Policijska struktura ima adekvatan odgovor na bilo koju situaciju i spremni smo odgovoriti na svaki izazov. Bez obzira koliko je prijetnja ozbiljna i utemeljena, u situaciji smo da reagiramo i preveniramo mogući teroristički čin", rekao je Lukač.

U ovom slučaju, dodaje on, nema organiziranog kriminala.

"On je radnik u Tvornici namještaja u Zavidovićima. U teškom je socijalno-materijalnom stanju i ovo je njegov odgovor na socijalni status u društvu. Poduzeli smo jako puno operativnih radnji i aktivnositi kako bismo dešifrirali ovo pismo i u tom kontekstu smo jako puno radili. Dosta je stvari urađeno da bi se došlo do osobe koja je to uradila. U njegovoj kući smo pronašli sve dokaze i on će danas biti predat tužitelju Tužilaštva BiH", kazao je Lukač.

Socijalno stanje u društvu je vrlo ozbiljan problem u BiH, dodao je Lukač, što se odražava na ukupno sigurnosno stanje u državi.

"Ovo je poruka svima da se nasilnim putem ne mogu mijenjati stvari i da se ne opredjeljuju za takav čin. Mi ćemo i dalje predano raditi naš posao i nastojat ćemo da stanje držimo pod kontrolom", rekao je Lukač.

Nakon hapšenja, Hasić je predat postupaćujem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.