BiH
0

FUP: Zadovoljni smo rezultatima akcije Sigurnost, uhapšene 74 osobe

Piše: N. J.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U zgradi Federalne uprave policije u Sarajevu održana je konferencija za medije u vezi sa jučer provedenom akcijom "Sigurnost" na području FBiH.

Nurudin Hafizović, v. d. načelnika Sektora krim policije u FUP-u, rekao je da su od januara 2014. počele pripreme za akciju Sigurnost koja je jučer provedena u cijeloj FBiH.

Ukupno je 149 lokacija pretreseno, 130 osoba je saslušano, a 74 osobe su lišene slobode. Tužilaštvima je podneseno 47 službenih izvještaja.

"Zadovoljni smo rezultatima, a ovo je dobra osnova za daljnji rad prema širem krugu osumnjičenih", rekao je Hafizović.

Dodao je kako je Federalna policija tokom ove akcije sarađivala sa kolegama iz kantonalnih agencija, te policijama iz regije i Austrije.

"U ovoj akciji su uhapšeni pripadnici dvije organizovane kriminalne grupe sa područja Srednjobosanskog kantona. Jedna od tih grupa se sumnjiči za razbojništva, kao i za razbojništva sa smrtnom posljedicom, a radi se o ubistvu strane državljanke E. F. koje je počinjeno u Austriji u proteklom periodu. Druga grupa je osumnjičena za pljačku Vakufske banke pri čemu je ukradeno 90.000 KM", rekao je Hafizović.

Precizirao je kako je u obje ove grupe uhapšeno ukupno pet osoba, kao i da je grupa koju se sumnjiči za ubistvo prijavljena Tužilaštvu BiH, a druga Kantonalnom tužilaštvu u Travniku. Vođa prve grupe je G. F., dok je drugu grupu predvodio I. B.

Hafizović je dodao kako se u ovoj akciji došlo do saznanja i o osobi koja se sumnjiči za lihvarenje i iznude, te koja je povezana sa postavljanjem eksplozivnih naprava u Hrvatskoj. U policiji očekuju da će taj osumnjičeni ubrzo biti uhapšen.

Kada je riječ o ostalim osumnjičenim koji su uhapšeni, njima se na teret stavljaju krivična djela različitog spektra među kojima su iznude, lihvarstvo, držanje droge, nedozvoljeno držanje oružja i minskoeksplozivnih sredstava...

Komandant Specijalne policijske jedinice FUP-a Josip Petrić je rekao da su specijalci efikasno i brzo proveli svoj dio posla u Novoj Biloj, te da je to za njih bio trening.

FUP