BiH
76

FUP: Nismo uputili zahtjev, nego izrazili potrebu za borbenim oklopnim vozilima

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Federalne uprave policije saopćeno nam je da oni nisu uputili zahtjev, nego izrazili potrebu za borbenim oklopnim vozilima (BOV) koje su planirali koristiti za potrebe obavljanja zadataka kao što su protuterorističke borbe.

Iz Federalne uprave policije rečeno je da je Ministarstvo odbrane BiH ovu vrstu vozila proglasilo viškom u Oružanim snagama, te da će ta vozila prema odluci Komisije o raspodjeli biti ustupljena policijskoj strukturi u našoj državi.

Oni ističu kako Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH nije uputilo zahtjev nego iskazalo potrebu za ovim vozilima koja se doniraju, kao što su to učinili i drugi policijski organi i agencije u Bosni i Hercegovini.

"Vozila koja budu dobivena, bit će stavljena na raspolaganje specijalizovanim policijskim jedinicama i koristit će se za potrebe obavljanja zadataka u okviru namjene ovih jedinica, u okviru čega su potrebna posebna sredstva, oprema, obučenost, kao naprimjer protuterorističke borbe", saopćeno nam je iz Federalne uprave policije.

Na kraju dodaju kako su tumačenja određenih osoba u vezi sa ovim vozilima, koja se pojavljuju u medijima zlonamjerna, nekompetentna, laička i tendenciozna".

Podsjećamo, zamjenik ministrice odbrane BiH Emir Suljagić izjavio je da je Komisija za provođenje postupka rješavanja viškova pokretne vojne imovine donijela odluku o dodjeli devet borbenih oklopnih vozila MUP-u RS, dva SIPA-i i pet MUP-u Federacije BiH. On je istakao da se BOV-ovi u pravilu koriste samo u slučajevima masovnih okupljanja, te da nema nikakve sumnje da se entitetske vlasti spremaju na obračun sa narodom, odnosno da strahuju od naroda.