{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Funkcioneri na račun građana BiH putovali na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu

13.7.2015. u 12:39
157
199
Funkcioneri na račun građana BiH putovali na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu
157
Funkcioneri na račun građana BiH putovali na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građani BiH platili su ukupno 37.978 KM za putovanje tri uposlenika Ministarstva vanjskih poslova BiH na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu. Na čelu Ministarstva u tom trenutku nalazio se donedavni ministar i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.
Iako su zvaničnici u BiH tvrdili da na manifestaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu putuju o vlastitom trošku izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova BiH govori suprotno.

"Zbog rada u konzularnom uredu tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu organizovan je boravak za tri zaposlenika iz Ministarstva. Ukupni izdaci po
fakturi dobavljača su iznosili 37.978 KM, a odnose se na avionski prevoz (15.450
KM), hotelski smještaj (15.528 KM) i troškove zakupa kancelarije (7.000 KM). U
skladu sa izdatim nalozima isplaćene su dnevnice zaposlenima u iznosu od
6.579 KM", stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Dodaju kako im tokom obavljanja revizije nisu prezentovane nikakve informacije o potrebi za boravkom tri zaposlena tokom cijelog perioda trajanja prvenstva.

"Također nam nije prezentovana ni informacija o broju obavljenih konzularnih radnji tokom boravka u Brazilu", piše u Izvještaju.

Revizori su stava kako ovakav način boravka nije opravdan s obzirom na to da su događaju prisustvovali i uposlenici bh. ambasade u Washingtonu koja nerezidentno pokriva Brazil i koja je mogla osigurati uslove za nesmetan boravak i povratak bh. građana u BiH u slučajevima nepredviđenih situacija.

Zanimljiv je podatak da su izdaci telefonskih i poštanskih usluga Ministarstva ostvareni u iznosu od 1.119.641 KM.

Lagumdžija je za vrijeme obnašanja dužnosti ministra mogao potrošiti nevjerovatnih dvije hiljade KM telefona mjesečno, dok je njegova zamjenica Ana Trišić-Babić imala pravo na trošenje "skromnih" hiljadu KM telefona.

Ministarstvo vanjskih poslova raspolagalo je ukupno sa 97 automobila, a kao i prethodne godine, za vozilo koje koristi ministar evidentirana je upotreba za vrijeme godišnjeg odmora.

Za plaće u diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH izdvojeno je više od 12,6 miliona KM u 2014. godini, a za naknade bh. diplomata više od 9,5 miliona KM.

Podsjećamo i Lagumdžija je imao namjeru putovati na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu, pretpostavljamo o državnom trošku, ali su ga u tom naumu spriječile katastrofalne poplave koje su zadesile BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: