{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Funkcioneri na račun građana BiH putovali na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu

13.7.2015. u 12:39
157
199
Funkcioneri na račun građana BiH putovali na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu
157
Funkcioneri na račun građana BiH putovali na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građani BiH platili su ukupno 37.978 KM za putovanje tri uposlenika Ministarstva vanjskih poslova BiH na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu. Na čelu Ministarstva u tom trenutku nalazio se donedavni ministar i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.
Iako su zvaničnici u BiH tvrdili da na manifestaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu putuju o vlastitom trošku izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova BiH govori suprotno.

"Zbog rada u konzularnom uredu tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu organizovan je boravak za tri zaposlenika iz Ministarstva. Ukupni izdaci po
fakturi dobavljača su iznosili 37.978 KM, a odnose se na avionski prevoz (15.450
KM), hotelski smještaj (15.528 KM) i troškove zakupa kancelarije (7.000 KM). U
skladu sa izdatim nalozima isplaćene su dnevnice zaposlenima u iznosu od
6.579 KM", stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Dodaju kako im tokom obavljanja revizije nisu prezentovane nikakve informacije o potrebi za boravkom tri zaposlena tokom cijelog perioda trajanja prvenstva.

"Također nam nije prezentovana ni informacija o broju obavljenih konzularnih radnji tokom boravka u Brazilu", piše u Izvještaju.

Revizori su stava kako ovakav način boravka nije opravdan s obzirom na to da su događaju prisustvovali i uposlenici bh. ambasade u Washingtonu koja nerezidentno pokriva Brazil i koja je mogla osigurati uslove za nesmetan boravak i povratak bh. građana u BiH u slučajevima nepredviđenih situacija.

Zanimljiv je podatak da su izdaci telefonskih i poštanskih usluga Ministarstva ostvareni u iznosu od 1.119.641 KM.

Lagumdžija je za vrijeme obnašanja dužnosti ministra mogao potrošiti nevjerovatnih dvije hiljade KM telefona mjesečno, dok je njegova zamjenica Ana Trišić-Babić imala pravo na trošenje "skromnih" hiljadu KM telefona.

Ministarstvo vanjskih poslova raspolagalo je ukupno sa 97 automobila, a kao i prethodne godine, za vozilo koje koristi ministar evidentirana je upotreba za vrijeme godišnjeg odmora.

Za plaće u diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH izdvojeno je više od 12,6 miliona KM u 2014. godini, a za naknade bh. diplomata više od 9,5 miliona KM.

Podsjećamo i Lagumdžija je imao namjeru putovati na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu, pretpostavljamo o državnom trošku, ali su ga u tom naumu spriječile katastrofalne poplave koje su zadesile BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: