{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fuelle: Nema potrebe za prenosom nadležnosti

S
30.6.2012. u 21:15
0
12
Fuelle: Nema potrebe za prenosom nadležnosti
0
Fuelle: Nema potrebe za prenosom nadležnosti
Stefan Fuelle
Evropski komesar za proširenje Stefan Fuelle izrazio je uvjerenje da politički lideri u BiH mogu realizovati nedavno usaglašene zaključke iz "mape puta" koja se odnosi na mogućnost slanja kredibilne aplikacije za kandidatski status.
On je istakao da nije potreban nikakav prenos nadležnosti entiteta već, kako je naveo, treba stvoriti mehanizam u kojem će entitetski i predstavnici BiH kooridinisati.

Prema njegovim riječima, kao rezultat koordinacije treba da budu sposobni da govore jednim glasom.

Fuelle je ponovio da je nedavni dijalog evropskih zvaničnika u Briselu sa političkim liderima iz BiH iskren napor da im pomognu da postignu kompromis i dogovore se o mehanizmu koji će omogućiti da nadležnosti ostanu na entitetskom nivou, a da BiH u isto vrijeme govori jednim glasom.

On je objasnio da iza te fraze ne stoje vještačka nametanja EU niti neki dodatan nivo odlučivanja koji bi mogao oduzeti nadležnosti entiteta, što su političari iz BiH razumjeli.

"Dijalog na visokom nivou nije nešto što možete naći u knjizi o procesu pridruženja. Ovo je novi instrument. BiH je prva koja će imati benefit", rekao je File za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je napomenuo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio jedan od onih koji nije krio skepticizam na početku procesa, ali da je u potpunosti bio za zaključke "mape puta".

"To zapravo nije bila promjena njegovog mišljenja. Mislim da se radilo o informacijama koje su mu vjerovatno nedostajale", dodao je File.

On je pozvao političare iz BiH da daju datum za podnošenje aplikacije. "Kada budu dostavili glavne preduslove moglo bi se konkretnije razgovarati, a mapa puta se odnosi na mogućnost slanja kredibilne aplikacije", naveo je File.

Politički lideri i organi vlasti iz BiH su 27. juna na sastanku u Briselu na visokom nivou dogovorili o rokovima i područjima saradnje koji će dovesti do prijedloga mehanizma za koordinaciju i mogućnosti podnošenja zahtjeva za kandidaturu za EU u novembru.

Suština dogovora političkih lidera i organa vlasti iz BiH, postignutog na sastanku, a koji bi trebalo da dovede do toga da u Briselu u novembru bude podnesena aplikacija za kandidaturu koju će EU prihvatiti, podijeljena je u nekoliko tačaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: