{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Mislim da će SDA kao opozicija biti konstruktivna

F
28.6.2012. u 17:19
26
41
Lagumdžija: Mislim da će SDA kao opozicija biti konstruktivna
26
Lagumdžija: Mislim da će SDA kao opozicija biti konstruktivna
Bakir Izetbegović i Zlatko Lagumdžija
Nakon jučer održanog sastanka domaćih političkih predstavnika s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom u Briselu Bosna i Hercegovina je nekoliko koraka bliža ubrzanju puta ka EU, ispunjavanju uvjeta koji će omogućiti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te je bliža da do kraja godine podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.
Ovo je danas u Sarajevu novinarima kazao ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija odmah po dolasku iz Brisela.

Naglasio je da je precizno i jasno definiran red koraka u narednih pet mjeseci te da je kreirana pozitivna atmosfera. Visoki stepen spremnosti pokazala je i „nova, prema mom mišljenju, stranka predvodnica opozicije (SDA), a njeni predstavnici su naglasili da se može očekivati njihovo konstruktivno djelovanje kada je u pitanju evropski put BiH".

Lagumdžija ističe da je prva tačka potpisanog dokumenta, koji je jučer usaglašen u Briselu, provođenje presude Suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu "Sejdić i Finci", a usaglašeno je i zajedničko rješenje za provođenje te presude između četiri stranke iz Federacije (SDP, SBB, HDZBiH i HDZ 1990).

"Ostalo je usaglašavanje sa SNSD-om i SDS-om da bi se i taj dio riješio. To je način da se prije početka predizborne kampanje u parlamentu BiH nađe zajednički prijedlog ustavnih izmjena kada je u pitanju provođenje presude u predmetu 'Sejdić i Finci'", potcrtao je Lagumdžija, jer je to uvjet za verificiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u zemljama Evropske unije za njegovo stupanje na snagu.

Objašnjavajući kako će presuda biti implementirana Lagumdžija kaže da je usaglašena procedura "dolaska do Doma naroda PSBiH kada su u pitanju delegiranja iz Federacije BiH", podsjećajući da je HDZ imao problem dolaska do Doma naroda tražeći da se to izmijeni.

"Bilo je važno redifinirati izbor u Dom naroda da se ne bi došlo u situaciju kojoj smo svjedočili prije godinu i po dana da neka stranka može blokirati konstituiranje Doma naroda Federacije BiH, a potom i Doma naroda PSBiH", pojašnjava Lagumdžija, dodajući da je opredjeljenje SDP-a da izbor članova Predsjedništva bude indirektan iz parlamenta BiH koji će uključivati oba doma u tom modelu.

"Prema definiranom modelu postoji obaveza da za najkasnije 30 dana od proglašenja rezultata izbora imamo Dom naroda BiH, a definirana je zakonska procedura. Također, definirano je da Dom naroda FBiH može biti konstituiran najkasnije 15 dana nakon proglašenja rezultata izbora od elektora koji su izabrani u kantonalnim skupštinama, uvažavajući volju građana i etničku distribuciju po pojedinim kantonima", ističe Lagumdžija.

Kao primjer za to naveo je da Hrvati koji su izabrani u Unsko-sanskom kantonu (USK) nose manji broj glasova od Hrvata u zapadnoj Hercegovini, jer ima mnogo više Hrvata u zapadnoj Hercegovini nego u USK-u. Isto tako da Bošnjaci u Sarajevu nose veći broj glasova kod izbora za Dom naroda nego Bošnjaci iz Posavine ili Goražda.

"Taj model ne podrazumijeva asimetrični izbor članova Predsjedništva koji je za nas neprihvatljiv. Također, nije bilo nikakvog dogovora za podjelu države na tri etničke jedinice za Predsjedništvo", potcrtava Lagumdžija.

Kao drugu važnu stvar iz potpisanog dokumenta u Briselu Lagumdžija je izdvojio snažnu volju domaćih političkih snaga i Brisela da u zajedničkoj interakciji i pojačanom dijalogu BiH počne preuzimati regulativu Evropske unije i to koordinirano i ujednačeno na cijeloj teritoriji BiH.

"Treća važna stavka dokumenta je definiranje funkcionalnog mehanizma koordinacije svih pitanja koja se tiču Evropske unije tako da bismo se iz BiH mogli jednim glasom obraćati Evropskoj komisiji. Četvrti važan segment je da su, nakon otvaranja dijaloga o poglavlju pravosuđa, sada otvorena dva poglavlja i to pet koji se tiče javnih nabavki i poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine", ističe Lagumdžija.

Naglasio je da je pred BiH definirano sedam rokova do kojih određene stvari trebaju biti ispunjene.

Tako bi do 31. augusta trebale biti u parlamentarnu proceduru upućene izmjene Ustava kada je u pitanju presuda "Sejdić i Finci", oko 15. septembra trebao bi biti upriličen sastanak na ekspertnom nivou između predstavnika Evropske komisije i BiH radi pripreme sastanka na visokom nivou krajem novembra, odnosno da bi se vidjelo da li se ispunjava zadana Mapa puta i po kojoj se dinamici realizira.

Također, rečeno je da sve ovo treba biti završeno do 7. oktobra za kada su zakazani lokalni izbori u BiH, jer će Evropska komisija 10. oktobra usvajati izvještaj o napretku BiH na putu ka EU, zato je važno da do tog datuma budu realizirane preuzete obaveze.

Lagumdžija naglašava da je 15. novembar rok do kojeg bi trebao biti zakazan nastavak jučerašnjeg prvog sastanka nazvanog dijalog na visokom nivou koji bi predvodio Füle i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ministar Lagumdžija na kraju je kazao da je 30. novembar datum do kojeg bi u parlamentu trebale biti usvojene ustavne promjene te da bi do tada BiH mogla predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić također je danas istaknuo da se u odnosu na perspektive BiH ka EU desio značajan pomak što je bio rezultat atmosfere unutar predstavnika domaće vlasti u komunikaciji s predstavnicima Evropske komisije, izražavajući uvjerenje da će BiH učiniti sve da ove rokove ispoštuje.

Na pres-konferenciji je istakao i da u Briselu nije bilo razgovora o krizi vlasti u BiH u tolikoj mjeri.

Evropski komesar za proširenje Štefan Füle je s političkim predstavnicima BiH pokrenuo dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja Evropskoj uniji, a radi se o inicijativi koja ima za cilj da pomogne BiH da krene naprijed u procesu pristupanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: