BiH
0

Fuele u BiH kako bi razgovarao o provođenju Mape puta

SRNA
Stefan Fuele
Stefan Fuele
Komesar EU za proširenje Štefan Fuele tokom posjete BiH u utorak, 27. novembra, razgovarat će sa domaćim zvaničnicima o provođenju "Mape puta" dogovorene 27. juna u Briselu.

"Svrha posjete je drugi krug dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja EU. Fokus će biti na provođenju Mape puta dogovorene na prvom sastanku održanom 27. juna u Briselu i neophodnim koracima koji treba da uslijede", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se napominje da će ova posjeta uslijediti samo nekoliko sedmica nakon objavljivanja izvještaja o napretku BiH, te zajedničke posjete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton i američke državne sekretarke Hillary Clinton.

Iz Delegacije Evropske unije ističu da Fueleova posjeta predstavlja "još jedan signal evropskog podsticaja vlastima BiH da nastave sa neophodnim reformama za napredak zemlje na putu evropskih integracija, a u korist svojih građa".

Predsjedavajući Vijećaministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je jučer da od Fueleove posjete očekuje "presjek i inventuru urađenog".

"Svijetla obraza idem na sastanak sa njim, jer sve što je bilo do Vijeća ministara BiH kad je riječ o briselskoj Mapi puta do sada je ispunjeno", istakao je Bevanda.