|

Fuele spreman da se ponovo sastane s političkim liderima BiH

Fuele spreman da se ponovo sastane s političkim liderima BiH
2
F
FENA
6.2.2014. u 10:20
29
komentara
2

dijeljenja
Fuele spreman da se ponovo sastane s političkim liderima BiH Stefan Fuele (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Evropski komesar za proširenje Štefan Fuele je u jučerašnjem izlaganju na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, za vrijeme rasprave o izvještaju o BiH, izrazio spremnost da doputuje u BiH na još jednu rundu razgovora s političkim liderima BiH da bi se riješila sva goruća pitanja.
Fueleov glasnogovornik Peter Stano izjavio je danas Agenciji Fena da datum te posjete nije ugovoren, ali kao što je komesar Fuele rekao po odlasku iz Sarajeva s posljednje runde razgovora ili jučer u Evropskom parlamentu: on će ići i nastaviti razgovore s političkim liderima da se pronađu rješenja, jer je veoma važno krenuti naprijed u rješavanju tih pitanja da bi se BiH pokrenula na evropskom putu.

"Citirao bih komesara kada je rekao u Evropskom parlamentu da su vrata Evropske unije otvorena za BiH, ali da je na liderima da prođu kroz ta otvorena vrata. A proći će kroz ta vrata tek kada budu u mogućnosti da postignu kompromise", naveo je Stano.

Zaključio je da uspjeh ovakvih sastanaka uvijek ovisi o volji političkih lidera u BiH da pronađu rješenja i dogovore se o kompromisima.

Stano je podsjetio na Fueleove riječi da je na posljednjim razgovorima u Sarajevu vezano za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" i izmjene izbornog zakona vidio određeno približavanje stavova, ali ne i napredak te da planira uskoro predsjedavati još jednim sastankom politčkih lidera.

"Ali, kao što smo rekli više puta, rješenje treba naći u BiH i trebaju ga naći lideri političkih stranaka", kazao je on.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...