BiH
99

Füle: Dogovori s političkim liderima su propali, "Sejdić-Finci" se vraća u institucije BiH

Piše: E. G.
Štefan Füle (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Štefan Füle (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dogovori političkih lidera u BiH u vezi s presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu su propali i pitanje "Sejdić-Finci" se vraća u institucije Bosne i Hercegovine, kazao je Evropski komesar za proširenje Štefan Füle danas u Sarajevu.

On je kazao da je tokom cijelog procesa otkako je vodio ove sastanke bilo onih koji su ulagali iskrene napore da dođe do dogovora, onih koji su govorili da žele dogovor, ali nisu činili nikakav iskren napor, kao i onih koji su u cijelo ovo pitanje pokušali nametnuti nešto drugo što nije suština presude. Tako je bilo i protekle noći.

"To nije moj neuspjeh, to je neuspjeh lidera", kazao je Füle te dodao da je o kraju svog angažmana na ovom pitanju obavijestio i sedmoricu lidera bh. političkih stranaka.

"Sinoćnji sastanak sa političkim liderima je bio duboko razočaravajući. Implementacija ove presude nije nikakvo virtuelno pitanje. Ona je međunarodna obaveza BiH, koja je prateći volju članica EU sada ustvari ključ napretka BiH kao članstvu u EU", dodao je.

Füle je još jednom podcrtao da neimplementiranje presude ima konkretne posljedice. Implementacije presude znači potpuno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, to znači za BiH da može podnijeti kredibilnu prijavu za članstvo u EU, kao što znači i više reformi u samoj zemlji te niz drugih stvari.

"Ne, ovo nije nikakvo virtualno pitanje, to je pitanje koje ima posljedice na život svakog građanina ove zemlje", rekao je evropski komesar.

On je napomenuo da su od 2010. godine postojala tri formalna prijedloga na osnovu kojih je kroz institucije BiH pokušano doći do rješenja presude, ali da nije došlo do pozitivnog uspjeha. Ocijenio je da su sastanci s političkim liderima bili još jedan od načina da se pokuša doći do rješenja.

"Moj angažman na ovom pitanju je gotov. O tome sam obavijestio i visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, kao i Vijeće za vanjske poslove EU. Sljedeće sedmice ću lično o tome razgovarati sa predsjedavajućim Vijeća Evrope", kazao je Füle te dodao da će sa institucijama BiH sada raditi Vijeće Evrope i Vijeće za vanjske poslove.

BiH i dalje krši međunarodne obaveze, naglasio je komesar, a potom dodao da je ovo velika sramota prvenstveno za političare koji se nisu mogli dogovoriti.

Međutim, oni je kraj angažmana EU u BiH i kraj rada s građanima ove zemlje. Evropski komesar se danas susreo i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, kao i sa entitetskim premijerima, a bio je na sastanku i sa predstavnicima plenuma u BiH.

"Obavijestio sam ih o inicijativama koje planiramo preduzeti ubrzo, a od kojih će koristi imati BiH i njeni građani. U cijelom regionu kako smo najavili prošlog oktobra, Evropska komisija se usmjerava na jačanje ekonomskog upravljanja. Ova inicijativa će biti pokrenuta u Londonu narednog ponedjeljka i BiH će biti jedna od zemalja koja će imati koristi od ovog programa. Pomoći ćemo BiH da pripremi državni program za ekonomske reforme. Reforme se odnose na rješavnje problema u vezi s nefunkcionalnim tržištem rada u BiH, da bi se stvorilo bolje poslovno okruženje... Sa istim ciljem planiramo predložiti i programe za konkurentnost i rast. To su programi koji trebaju unaprijediti sektoralne reforme, konkretno u pblastima transporta, telekoma i energetike. Te reforme će ojačati konkurentnost, investicije, rast i zapošljavanje. Implementacija će biti povezana i sa mehanizmom trenutne i buduće predpristupne pomoći", rekao je Füle.

Evropski komesar je saopćio kako se sa premijerima dogovorio o formiranju zajedničke radne grupe EU i BiH, koja bi trebala ubrzati implementaciju projekata koje finansira EU.

"Trenutno imamo projekte od 210 miliona eura, kao i novac od 150 miliona eura za projekte koji tek trebaju početi. Rad na ovim projektima treba ubrzati", dodao je.

Füle je novinarima saopćio kako je na današnjem sastanku sa premijerima razgovarao i o proširenju strukturalnog dijaloga o pravosuđu.

Evropski komesar je podržao građane BiH koji traže bolji život protestujući na ulicama, ali je naglasio i to da nasilje nije prihvatljivo s koje god strane da dolazi.