Nakon odrona
16

FUCZ razbija stijenu koja ugrožava zgradu u Konjicu

Klix.ba
Na zahtjev Općine Konjic, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) uputila je deset pripadnika USAR tima FUCZ (Urban search and rescue team - Tim za potrage i spašavanje u naseljenim mjestima) sa mobilnim kompresorom i specijalnim pneumatskim alatom, koji su danas od ranih jutarnjih sati angažovani na razbijanju stijene koja ugrožava stambeni objekat u konjičkom naselju Pleha.

Osim tima FUCZ i Općinske službe civilne zaštite Konjic angažovani su i uposlenici JKP Standard d.o.o. Konjic.

Kako bi se uklonila stijena koja ugrožava stambeni objekat i izbjegla dalja devastacija te se stvorili su uslovi za sanaciju nastale štete tim FUCZ u narednih nekoliko dana intenzivno će raditi na razbijanju stijene i uklanjanju kamenja i zemlje. Svi otvori na stambenim i pomoćnim jedinicama u ovoj zgradi osigurani su prije početka radova na uklanjanju stijene te nije bilo potrebno evakuisati stanare.

Zbog opasnosti od daljeg obrušavanja, čvrstoće stijene i kako se ne bi ugrozila sigurnost stanara ali i svih koji su angažirani na ovom zadatku, poduzimaju se sve potrebne sigurnosne mjere. U skladu sa operativnim planom predviđeno je da bi se ova lokacija mogla očistiti u narednih nekoliko dana.

U noći 2./3. februaru 2018. godine, usljed obilnih padavina, u naselju Pleha došlo je do obrušavanja veće stijene koja je ugrozila jednu stambenu zgradu. Stijena je probila vanjski zid koji se dijelom urušio i zaustavila se u trpezariji. Srećom nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta.