Fuad Husić, direktor Doma zdravlja Sarajevo: Reagenasa ima, ali u malim količinama

F
FENA
25.1.2019. u 13:02
51
21
Fuad Husić, direktor Doma zdravlja Sarajevo: Reagenasa ima, ali u malim količinama
51
Fuad Husić, direktor Doma zdravlja Sarajevo: Reagenasa ima, ali u malim količinama Fuad Husić, direktor JU Dom zdravlja KS
Direktor Doma zdravlja Kantona Sarajevo Fuad Husić kazao je da reagenasa, i to ne svih, ima, ali ne u dovoljnim količinama i da taj problem nije nastao prvi put.
Nakon pritužbi pacijenata da zbog nedostatka reagenasa ne mogu izvršiti analize, Husić je u izjavi za medije danas kazao da su prošle godine uputili prijedlog Zavodu zdravstvenog osiguranja za potraživanja u iznosu više od 1.800.000 KM, ali u skladu sa finansijskim planom Zavoda taj iznos je smanjen na 1.200.000 KM.

"To znači da smo se morali prilagoditi finansijskom planu Zavoda, a potrebe stanovništva su bile mnogo veće", kazao je Husić.

Dodao je da su poduzeli niz aktivnosti, a jedna od njih su donacije. Također su donijeli i odluku za privremeno finansiranje u kojem će biti predložen plan javnih nabavki.

"Bit će reagenasa s tim što ćemo poduzeti mjere štednje", kazao je on i naveo da analize pokazuju da 75 posto pretraga nije bilo potrebno uraditi te da se neke analize rade po nekoliko puta.

U tom slučaju, kazao je on, morat će ponovo izvršiti konsultativni razgovor sa doktorima porodične medicine i doktorima specijalističko konsultativne medicine, kako da se napravi ušteda kroz rekonstrukciju ciljanih pregleda.

"To znači da doktor razmisli šta treba od pregleda nakon uzimanja anamneze i svega ostalog. Dakle, pojedinih reagenasa ima, ali to su male količine", zaključio je dr. Husić koji je danas zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo prezentirao izvještaj o poslovanju Doma zdravlja za 2017.godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: