BiH
1

Front slobode je preživio dva rata, ali ne i mir u BiH

Piše: D. Brkić
Prvi broj tuzlanskih novina Front slobode izdat je tačno prije 70 godina, 7. novembra 1943. godine, a posljednji broj štampan je u junu 2005. List koji je preživio Drugi svjetski rat i agresiju na BiH, nažalost, nije preživio mir, a posljednji direktor Fronta slobode Sinan Alić navodi kako su novine možda ugašene iz osvete onih čiji su preci 1943. godine bili na suprotnoj strani.

Pored Oslobođenja, Front slobode bile su jedne od najstarijih novina na balkanskim prostorima, a prvi broj je štampan u oslobođenoj Tuzli, koja je 1943. godine bila najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi.

Svoju prvu priču u Frontu slobode objavio je velikan Meša Selimović, dok su sa listom sarađivali i Ismet Mujezinović i Derviš Sušić.

Posljednja urednica Fronta slobode Biljana Skoković-Tomić, u jednoj od svojih kolumni je napisala:

"Front slobode, koji je svoj prvi rođendan slavio u još okupiranoj Tuzli, izdržao je svu težinu poslijeratne obnove i izgradnje države nakon Drugog svjetskog rata. Front koji je zahvaljujući predanosti i hrabrosti zaposlenih u redakciji uvijek stajao na braniku antifašizma, pokleknuo je pred nekim novim 'bitkama' koje su se vodile u Tuzli", napisala je ona.

Poslije Fronta slobode u Tuzli je štampan Tuzlanski list, a trenutno periodično izlazi BH Glas.