BiH
62

Mesić: Tuzla je u svim prelomnim trenucima bila na pravoj strani

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Polaganjem vijenaca i cvijeća u spomen aleji na Slanoj Banji i civilnim žrtvama rata na Kapiji, otvaranjem izložbe Muzeja istočne Bosne i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Tuzla danas je nastavljeno obilježavanje 70 godina od oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu.

Nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, govorio je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, a potcrtao je kako je Tuzla u svim prelomnim trenucima bila na pravoj strani.

"Tuzla je imala odgovor na hitlerovski, ali i miloševićski fašizam. Međutim, danas antifašizam izjednačava sa komunizom, a komunizam se tretira kao veliko zlo. U isto vrijeme pripadnici kvinsliških formacija dobijaju državne privilegije i to je nedopustivo", naveo je Stjepan Mesić.

O istorijskim faktorima govorili su istoričarka Latina Perović i nekadašnji borac Prve proleterske brigade Ekrem Durić. Prisutnim u BKC-u obratio se dopredsjednik F BiH Svezotar Pudarić, koji je naglasio kako se u Tuzli 70 godina pjeva o slobodi, dok je premijer F BiH Nermin Nikšić maglasio kako je Tuzla pokazala kako se brani od fašizma i da cijela BiH na primjeru Tuzle mora da uči.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović govorio je o decenijskom suživotu na ovimprostorima, a događajima iz Drugog svjetskog rata.

"Niti jedna smrtna presuda nije izreknuta u Tuzli od strane domicijelnih dužnosnika. Zbog te činjenice Ante Pavelić je u Tuzlu poslao Pokretni prijeki sud, ali su se egzekucijama uglednih Srba i Židova usprotivili muslimani i katolici", rekao je načelnik Jasmin Imamović i konstatovao:

"Sve dok postoje nacisti i fašisti, a postoje, moraju biti i antifašisti. Mi ćemo i dalje njegovati sve te odlike, zalagati se za ideju bratsva i jedinstva, jer samo bratstvo i jedinstvo među ljudima može donijeti prosparitet u ovoj zemlji", rekao je Imamović.

Tuzlanski združeni horovi, pod palicom dirigenta Čestimira Dušeka, izveli su partizanske pjesme "Pjesma o slobodi", "Bilećanka" i "Konjuh planinom". Obilježavanje Dana oslobođenja u Tuzli biti će okončano večerašnjim koncertom Halida Bešlića i Crvene jabuke na Trgu slobode.