BiH
0

Uposlenici Oslobođenja proslavili 70 godina rada i postojanja

Anadolija
Vildana Selimbegović (Foto: Anadolija)
Bosanskohercegovački dnevni list Oslobođenje danas je proslavilo 70 godina postojanja i rada.

Na svečanosti upriličenoj u sjedištu Oslobođenja u Sarajevu prisustvovali su mnogi ministri, diplomate, novinari, akademici i druge zvanice, a goste je zabavljao sarajevski bend Sarajevo Jazz Guerilla.

Direktor Oslobođenja Nedžad Šadić je u svome obraćanju prisutnima podsjetio na dva rata koje je ovaj list preživio te istakao da nije lako ostati stabilan nakon svega. A ipak, kako je kazao, ponosan je što je Oslobođenje uspješna priča, dodavši da mu je čast biti na čelu ove firme, ali i velika obaveza.

Glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović je u svome govoru poručila da novinari nemaju pravo da se mire sa stvarnošću, iako danas živimo u društvu u kome su ponekad "baš sve vrijednosti izvrnute naopačke".

"Mi u Oslobođenju, vjerujemo da i ova zemlja i cijeli region može i treba izboriti kvalitetnije mjesto pod suncem Evropske unije. Mi nastojimo da to svojim radom i djelima pokažemo. Naši čitatelji prepoznaju to i zato su s nama. Zbog njih i postojimo sedam decenija", izjavila je Selimbegović.

Ona je istakla da je u Oslobođenju jedina urednička fetva ta da "istina uvijek ima dva lica", i da je posao novinara predočiti obje strane.

Također, otvorena je i izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, koji su priložili radove o temi "70. godišnjica Oslobođenja". Tri najbolja rada nagrađena su, a svi radovi su izloženi na hodniku zgrade Oslobođenja.