Ambasador Roland Guilles
0

"Francuska vlada snažno podržava Sud i Tužilaštvo BiH"

FENA
Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Roland Guilles posjetio je danas Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i razgovarao sa čelnicima ovih institucija, predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso i glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Miloradom Barašinom.

Guilles je izrazio snažnu podršku vlade Republike Francuske radu Suda i Tužilaštva BiH i naporima koje ove institucije ulažu na procesuiranju najtežih predmeta, kako raznih zločina, tako i organiziranog kriminala.

Istakao je i snažnu podršku Francuske nastavku rada ovih institucija u punom kapacitetu te procesuiranju svih krivičnih djela iz nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH.

S tim u vezi još jednom je potvrđena snažna opredijeljenost i odlučnost francuske vlade, kao i Ambasade Francuske u Sarajevu, procesu jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Suda BiH i glavni tužilac Tužilaštva BiH upoznali su francuskog ambasadora o trenutnoj situaciji u pravosudnom sistemu BiH i poteškoćama ovih institucija na čijem se čelu nalaze.

Predsjednica Kreso i glavni tužilac Barašin zahvalili su, uime Suda i Tužilaštva BiH, ambasadoru Guillesu i vladi Republike Francuske na velikoj podršci koju kontinuirano pružaju ovim institucijama od njihovog osnivanja do danas, saopćeno je iz Suda BiH.