{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Cijela regija je zatočenik Tužilaštva u Beogradu"

S
7.3.2011. u 22:05
0
20
"Cijela regija je zatočenik Tužilaštva u Beogradu"
0
"Cijela regija je zatočenik Tužilaštva u Beogradu"
Medžida Kreso: Novi šestogodišnji mandat
Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso smatra da je krajnje vrijeme da se okončaju sve sporne istrage oko kojih se prelamaju svi problemi ne samo BiH, nego i regiona.
"Pri tome ne mislim samo da pravosuđe BiH treba da ih riješi, mislim na `problematične predmete`, nego i pravouđa susjednih zemalja", rekla je Kreso.

Predsjednica Suda BiH navela je gostujući na Federalnoj TV da je cijeli region "zatočenik rada Tužilaštva u Beogradu".

Ona je naglasila da je potrebno pokazati više efikasnosti i to na način da se istrage u slučajevima kada nema dokaza obustave ili da se omogući sudovima da kažu posljednju riječ.

Kreso je rekla i da Strategija za procesuiranje ratnih zločina BiH dvije godine nije makla s mjesta i da Sud BiH do danas nije dobio podatke o istragama koje se vode u tužilaštvima.

"Nadam se da ću ove sedmice da se vidim glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom i da razgovaram u čemu je problem za tu bazu podataka", rekla je ona.

Govoreći o podršci Sudu BiH, Kreso je napomenula da ova pravosudna institucija u 2010. godini ne bi imala dostatan budžet da nije bilo međunarodne zajednice.

"Kakva će biti situacija ove godine, ostaje da se vidi. Međunarodna zajednica je upoznata sa situacijom i više nam je prijatelj i prepoznaje važnost vladavine prava nego što to čine domaći političari", kaže Kreso.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: