Meddžida Kreso
0

"Cijela regija je zatočenik Tužilaštva u Beogradu"

SRNA
Medžida Kreso: Novi šestogodišnji mandat
Medžida Kreso: Novi šestogodišnji mandat
Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso smatra da je krajnje vrijeme da se okončaju sve sporne istrage oko kojih se prelamaju svi problemi ne samo BiH, nego i regiona.

"Pri tome ne mislim samo da pravosuđe BiH treba da ih riješi, mislim na problematične predmete, nego i pravouđa susjednih zemalja", rekla je Kreso.

 Predsjednica Suda BiH navela je gostujući na Federalnoj TV da je cijeli region "zatočenik rada Tužilaštva u Beogradu".

Ona je naglasila da je potrebno pokazati više efikasnosti i to na način da se istrage u slučajevima kada nema dokaza obustave ili da se omogući sudovima da kažu posljednju riječ.

 Kreso je rekla i da Strategija za procesuiranje ratnih zločina BiH dvije godine nije makla s mjesta i da Sud BiH do danas nije dobio podatke o istragama koje se vode u tužilaštvima. 

"Nadam se da ću ove sedmice da se vidim glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom i da razgovaram u čemu je problem za tu bazu podataka", rekla je ona. 

Govoreći o podršci Sudu BiH, Kreso je napomenula da ova pravosudna institucija u 2010. godini ne bi imala dostatan budžet da nije bilo međunarodne zajednice. 
"Kakva će biti situacija ove godine, ostaje da se vidi. Međunarodna zajednica je upoznata sa situacijom i više nam je prijatelj i prepoznaje važnost vladavine prava nego što to čine domaći političari", kaže Kreso.