{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Građani BiH zaslužuju djelotvoran i nezavistan pravosudni sistem"

F
17.3.2011. u 16:34
0
2
"Građani BiH zaslužuju djelotvoran i nezavistan pravosudni sistem"
0
"Građani BiH zaslužuju djelotvoran i nezavistan pravosudni sistem"
Američki ambasador u BiH Patrick Moon danas je u Sarajevu na sastanku sa čelnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH), Suda i Tužilaštva BiH iskazao punu podršku radu ovih institucija i nezavisnosti pravosuđa u BiH.
Moon je s predsjednikom VSTVBiH Miloradom Novkovićem, glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom i predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso razgovarao o stanju u pravosuđu i radu pravosudnih institucija.

"Zaključili smo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće i sve pravosudne institucije u BiH trebaju da ostanu na kursu reforme pravosudnog sistema u BiH i na kursu nezavisnog, profesionalnog, nepristrasnog i stručnog pravosuđa u BiH", izjavio je Novković nakon sastanka održanog u prostorijama VSTVBiH.

Također, kako je dodao, posebnu pažnju potrebno je posvetiti procesuiranju predmeta ratnih zločina i u tom smislu pružiti veću logistiku pravosudnim institucijama i osigurati efikasnije finansiranje sudova i tužilaštva.

"Posebnu pažnju treba posvetiti efikasnosti i kvalitetu rada pravosudnih institucija u BiH, zatim održati jedinstvo pravosudnog sistema u BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH", kazao je Novković.

“Demokratija cvjeta samo ako sistem vladavine prava ima podršku jakih, nezavisnih pravosudnih institucija. To je ono što SAD podržava u BiH“, istakao je ovom prilikom američki ambasador Patrick Moon.

Po njegovim riječima, imperativ je da ove institucije nastave biti u potpunosti nezavisne i da imaju odgovarajuću političku i budžetsku podršku državnih i entitetskih institucija.

"Građani BiH zaslužuju djelotvoran, korektan, nezavisan i transparentan pravosudni sistem", istakao je Moon.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izrazila je zahvalnost američkom ambasadoru na posjeti i podršci u ovom, kako je kazala, osjetljivom trenutku kada je Sud BiH kao državna institucija izložen sve otvorenijim i brutalnijim političkim napadima i prijetnjama.

Istakla je da takvi pritisci ne utiču na njihov rad i da su sudije Suda BiH opredijeljene da nastave zajednički raditi u ovoj instituciji, poštivati zakone ove zemlje i osiguravati građanima vladavinu prava.

"Ove neopravdane pritiske koje trpimo, mi ćemo izdržati zato što smo opredijeljeni i posvećeni svom poslu, primjeni zakona i vladavini prava", istakla je Kreso.

"Moj cilj je da radimo u skladu s Ustavom BiH, zakonima i osnovni model u našem radu je nezavisnost i zakonitost jer nas samo to može izvesti ka stvaranju pravne države i ka pravnoj sigurnosti građana BiH", izjavio je glavni tužilac BiH Milorad Barašin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: