Renzo Daviddi
0

"Treba sačuvati nezavisno i efikasno pravosuđe u BiH"

FENA
Renzo Daviddi
Renzo Daviddi
U posljednjih nekoliko godina institucionalni razvoj, koji uključuje i formiranje državnih pravosudnih institucija predstavljaju ključne korake ka uspostavljanju nezavisnog i efikasnog pravosuđa i kao takvi trebaju biti očuvani, izjavio je Renzo Daviddi, vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

"Kao što je istaknuo predsjednik Barroso u toku posjete Bosni i Hercegovini prošle sedmice, Evropska unija snažno podržava rad državnog Suda Bosne i Hercegovine, Tužilaštva na državnom nivou i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Jačanje agencija za provedbu zakona je također izuzetno važno. Svi ovi organi daju važan doprinos osiguranju vladavine prava u zemlji u skladu sa evropskim standardima", rekao je Daviddi.

U okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja Evropska komisija će nastaviti saradnju sa vlastima Bosne i Hercegovine kroz strukturni dijalog kako bi procijenili napredak u reformi pravosuđa i sektora unutrašnjih poslova. Strukturni dijalog o pravosuđu i unutrašnjim poslovima će se uskoro održati. Ovaj dijalog je standardni mehanizam EU kojim se procjenjuje da li je funkcionisanje pravosudnih institucija, kao i institucija za provedbu zakona u skladu s evropskim standardima, što predstavlja važan dio pretpristupnog procesa u EU, izjavio je Renzo Davidi, saopćila je Delegacija EU u BiH.