{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Razgovori o reformi pravosuđa bi mogli početi u junu"

S
18.5.2011. u 19:29
0
12
"Razgovori o reformi pravosuđa bi mogli početi u junu"
0
"Razgovori o reformi pravosuđa bi mogli početi u junu"
Osman Topčagić
Zvanični Brisel je u nekoliko navrata sugerisao da se sa reformom pravosuđa mora početi što ranije, dakle u ranijoj fazi procesa integracija zemlje u EU upravo zbog kompleksnosti tih reformi, izjavio je Srni ambasador BiH pri EU Osman Topčagić.
Ambasador Topčagić je ukazao na primjer Hrvatske koja je praktično pred ulaskom u EU, odnosno na završetku pregovora, a još nije zaključila upravo to poglavlje pregovora koje se odnosi na pravosuđe.

"Zato je savjet svih u Briselu da se sa reformama počne blagovremeno kako bi se uspješno završavale", rekao je Topčagić, komentarišući dogovor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i visokog predstavnika za zajedničku spoljnu i sigurnosnu politiku EU Catherine Ashton o otvaranju strukturalnog dijaloga o funkcionisanju pravosuđa.

Ambasador BiH pri EU naglasio je da je drugi razlog za takvu sugestiju Brisela to da dobar pravosudni sistem pozitivno utiče na poslovni ambijent i na kvalitet života građana.

"To je dakle nešto što bi trebali raditi za sebe, bez obzira na proces evropskih integracija", rekao je on.

Topčagić je pojasnio da je dijalog BiH sa Evropskom komisijom strukturisan u okviru Privremenog odbora za praćenje Privremenog sporazuma.

"Tu je pet pododbora koji ne uključuju pravosuđe i unutrašnje poslove, jer je odgvarajući pododbor za te oblasti predviđen stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je on.

Topčagić je pojasnio da u slučaju BiH Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije završio proces ratifikacije u državama EU i nije stupio na snagu Evropska komisija je pokrenula inicijativu da zbog važnosti pravosuđa uspostavi prošireni strukturalni dijalog na tu temu.

"Oblast unutrašnjih poslova pokrivena je monitoringom bezviznog režima, tako je da je Evropska komisija s obzirom na činjenidu da je oblast pravosuđa ostala izvan formalnog dijaloga predložila takvu inicijativu", rekao je Topčagić.

On je napomenuo da se prvi sastanak u okviru tog dijaloga o reformi pravosuđa planira za početak juna, te da će se tom prilikom koristiti metoda priskrininga.

"To znači da će eksperti iz Evropske komisije porediti rješenja u BiH sa zakonodavstvom EU", dodao je Topčagić.

Govoreći o posjeti delegacije koju čine predstavnici agencija za provođenje zakona i predstavnici pravosudnih institucija BiH Briselu koju je organizovao EUPM i druge međunarodne organizacije, Topčagić je rekao da je to veoma dobro.

"Dobro je da rukovodioci agencija za provođenje zakona i pravosudnih institucija dolaze u Brisel i razgovaraju sa kolegama iz EU. To je važno kako za uspješnu primjenu bezviznog režima i proces monitoringa koji je u toku ali i činjenicom da tako pokazujemo da smo spremni da budemo partneri evropskim institucijama u borbi protiv sih oblika kriminala", dodao je Topčagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: