Užas realnosti
784

Fotografija školske učionice u Cazinu koju nećete vidjeti na predizbornim plakatima

Piše: M. N.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Profesorica iz Druge srednje škole u Cazinu objavila je fotografiju učionice u kojoj provodi sedam sati sa svojim učenicima. Učionica je veoma lošem stanju, nema prozora, na vratima nema brave, zidovi i pod su oronuli, a takav prizor nećete vidjeti na predizbornim plakatima stranaka.

Profesorica Sedija Midžić objavila je apel na Facebooku postavivši pitanje "Ima li iko normalan u ovoj zemlji da zaustavi agoniju?".

"Ja sam danas sa svojim učenicima provela sedam sati u učionici koja nikako nema prozore. U učionici koja nema bravu na vratima. Neka je sramota društvo koje toleriše toliko degradiranje prosvjetnog radnika. Ja znam da će me ovaj post koštati mobinga, ali kao profesor koji je u redovnom postupku školovanja proveo 18 godina i 14 godina u učionici s djecom, ne mogu dozvoliti da mi se vrijeđa inteligencija i da se degradira moja ljudskost i osnovno ljudsko pravo mojih đaka. U ratu smo imali prozore i vrata s bravama", napisala je profesorica.

Post je izazvao veliku raspravu, a građani ne mogu vjerovati da se učenici školuju u ovakvim prostorijama koje nisu primjerene ni skladištu. U školi imaju tri smjera: Građevinarstvo i geodezija, Ekonomija, pravo i trgovina te Ugostiteljstvo i turizam, ali učionice uopće nisu opremljene za praktičnu nastavu. Ova učionica nema ni dnevno svjetlo.

"Meni se plače. Ja danas četiri časa u ovakvoj učionici razgovaram s djecom o proceduri osnivanja preduzeća i bez ijednog računara treba da ih učim kako da registruju i vode preduzeće. Oni u grupama na listovima papira pišu ono što bi trebali praktično raditi", odgovorila je profesorica na pitanje roditelja koji su izrazili šok i nevjericu.

Javili su se i bivši učenici koji su kazali da u ovoj učionici ništa nije renovirano već 10 godina. Učenici sjede na puknutim stolicama i imaju stare stolove.