BiH
7

Forum građana Zenica obilježio 23. godišnjicu: Amelu Tuki medaljon Zlatnik Kulina Bana

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Forum građana Zenice obilježio je večeras 23. godišnjicu postojanja ove organizacije.

Forum građana Zenice prigodnom je manifestacijom obilježio 23. godišnjicu postojanja, odnosno godišnjicu koju Forum građana Zenice obilježava svakog 30. decembra.

Osnivačka skupština Foruma građana Zenice održana je 27. maja 1992. godine, a prvo rješenje suda dobili su 30. decembra 1992. godine.

Tvrtko Mišanović, predsjednik Foruma građana Zenice rekao je kako Forum građana Zenice iza sebe ima brojne projekte.

"Mi danas proslavljamo 23 godine postojanje, ali ne samo postojanja, nego i aktivnog rada Foruma građana Zenice. O projektima možemo mnogo pričati, jer je ovo zaista dug period i brojne su iz domene kulture, sporta, tradicije pa do humanitarnih akcija i rada s djecom", rekao je Mišanović.

Dodao je kako su neki projekti zaboravljeni, poput lokalne deponije Mošćanica, kao i činjenicu da je jedan dio autoputa A-1 izmješten, kako ne bi prolazio kroz Zenicu kuda sad prolazi magistralni put M-17.

Zamjenica predsjednika skupštine Foruma građana Zenice, Slavica Hrnkaš rekla je kako Forum građana Zenice medaljon Zlatnik Kulina Bana dodjeljuje pojedincima i institucijama koji afirmišu grad Zenicu te Bosnu i Hercegovinu.

"Povodom obilježavanja 800 godina od vladavine Kulina Bana, Forum građana Zenica napravio je pozlaćeni medaljon u 800 primjeraka. Željeli smo da ovaj simbol generacije podsjeća kako se treba odnositi prema vrijednostima naše historije, kako se njeguje identitet grada, kako se treba odnositi prema historijskim ličnostima i njihovim djelima", rekla je Hrnkaš.

Ove godine Zlatnik Kulina Bana dodijeljen je najboljem bosanskohercegovačkom atletičaru, Amelu Tuki za uspjehe koje je postigao ove godine te promociju Bosne i Hercegovine i Zenice. Medaljon Zlatnik Kulina Bana Amelu je dodijelio predsjednik Foruma građana Zenice, Tvrtko Mišanović.

Amel Tuka rekao je kako mu je ovo priznanje potvrda podrške koju uživa od bosanskohercegovačke javnosti.

"Velika mi je čast što je Forum građana Zenice odlučio ove godine da meni dodijeli ovo priznanje i osjećam se zaista posebno. Primio sam veliki broj nagrada i to sve ima svoje draži, ali kada dobijete priznanje od svojih ljudi, to mi posebno znači", rekao je Tuka.

Napomenuo je kako ovim priznanjem još više osjeća podršku Bosanaca i Hercegovaca te da mu to mnogo znači, na kraju se zahvalivši za svu podršku.

Forum građana Zenice je nevladina, nestranačka, multinacionalna i neprofitna organizacija dobrovoljno udruženih građana Zenice, a osnovna misija mu je očuvanje duha, tradicije i identiteta grada Zenice.