BiH
70

Amel Tuka dobitnik "Nagrade Zenice": Ovo priznanje daje neki poseban osjećaj

Piše: E. M.
Amel Tuka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amel Tuka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Zenici će 20. marta povodom obilježavanja Dana Zencie biti upriličena dodjela priznanja grada, a među izglasanim laureatima našao se i bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

Odlukom Ocjenjivačkog suda za javna priznanja grada Zenice, priznanje "Nagrada Zenice" bit će dodijeljeno i bh. atletičaru Amelu Tuki za ostvarene vrhunske sportske rezultate, afirmaciju i promociju Zenice i države Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu.

Na ranije raspisan konkurs prispjelo je oko 40 prijedloga za javna priznanja, a bh. srednjoprugaš Amel Tuka u razgovoru za Klix.ba je izjavio da je ovo za njega jedno od najznačajnijih priznanja.

"Moram reći da sam doista počastvovan odlukom koju je donio ocjenjivački sud jer ovo priznanje je od velikog značaja za mene s tim da je to priznanje grada, i da sam time počasni građanin što daje neki poseban osjećaj", izjavio je Tuka.

Pored Tuke, Nagrade Zenice će dobiti još duhovni sastav mladih "Novo nebo" za doprinos u razvoju duhovne muzičke kulture te okupljanja mladih muzičara, Sabiha Husić za rezultate postignute u humanitarnom radu i nesebičnu pomoć i brigu o ženama i djeci žrtvama rata i porodičnog nasilja, te Salihu Jalimamu za doprinos naučnom, stručnom i pedagoškom radu kao i historijskom istraživanju prošlosti Grada Zenice.

Tuka je dodao da mu je drago što je ocjenjivački sud i njega uvrstio među izabrane laureate.

"Drago mi je što su ti ljudi izabrali mene i što cijene ono što sam napravio i što sam u najboljem svjetlu predstavljao ovaj grad i Bosnu i Hercegovinu. Na ovome sigurno neću stati, i dalje ću se truditi da što bolje predstavljam Zenicu i BiH i da donosim što bolje rezultate", dodao je Tuka.

Tuka se trenutno nalazi u Zenici gdje obavlja svakodnevno trenira za Olimpijske igre koje će ove godine biti održane u Rio de Janeiru, a priznanje će mu biti dodijeljeno 20. marta na svečanoj sjednici koja će biti održana povodom obilježavanja Dana Zenice.