O SDA, SBB-u i DF-u
1.1k

Forto za Klix.ba: SDA i partneri pokazuju nesigurnost u planu za smjenu Vlade KS

A. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Naša stranka) rekao je u razgovoru za Klix.ba kako činjenica da SDA sa svojim partnerima najavljuje podršku kantonalnom budžetu "pokazuje njihovu nesigurnost u smislu koliko vremena će im biti potrebno da ispoštuju zakonske procedure o smjeni Vlade KS".

On je za naš portal prokomentirao i jučerašnje prikupljanje potpisa za smjenu Vlade i predsjedavajućeg Skupštine, kao i nedolazak zastupnika SDA i drugih stranaka na sjednicu Skupštine KS.

"Mogućnost promjene zastupničke većine ovaj saziv Vlade prati od početka. Nije se desilo ništa što nismo očekivali, a kakav će biti kraj, to ćemo tek vidjeti. Čini se da je reakcija javnosti iznenadila naše političke protivnike. Radili smo vrijedno, imamo rezultate iskazive u brojevima i sretan sam da je to prepoznato. Nedolazak profesionalnih zastupnika na skupštinske sjednice prema mom mišljenju je, najblaže rečeno, nedostatak odgovornosti prema biračima ili naprosto bahatost", rekao je Forto.

Aktuelnog premijera KS upitali smo da li su ga razočarali partneri iz sada već bivše Šestorke, SBB i DF, te kako gleda na njihove argumente kada je riječ o navodima za smjenu Vlade KS.

"Niko me nije razočarao. Razumijem političke procese. S partnerima iz DF-a i SBB-a sam odlično sarađivao, oni su učestvovali u donošenju većine Vladinih odluka. Svi imaju pravo na mišljenje, ali niko nema argumente za smjenu ove vlade. Svima je jasno da je riječ o političkoj trgovini", kazao je Forto.

Govorio je o tome kako će kao premijer i Vlada djelovati u narednom periodu te se dotakao i najave Elemedina Konakovića o tome da proces smjene Vlade KS može potrajati.

"Donijeli smo Zakon o porijeklu i praćenju imovine nosilaca javnih funkcija, objavili registar uposlenih u javnom sektoru, naručili smo vozila za gradski saobraćaj, pokrenuli reviziju diploma, mnogo uradili na planu transparentnosti, nametnuli smo paradigmu da posao vlade nije da vlada, već bude servis. Jedna godina je malo vremena, ali dovoljno da poslije nas više neće funkcionirati isti obrasci. U toj dinamici nastavljamo raditi, zadaci su davno postavljeni u Mjerama šestorke, samo djelujemo po planu. Gospodin Konaković se poziva na skupštinske procedure u vezi sa smjenom vlade. Mi te procedure nismo pisali, to ostaje u domenu skupštinskih poslova. Uz obrazloženje koje je predsjedavajući primio uz potpise za inicijativu za zakazivanje sjednice za glasanje o povjerenju Vlade stoji obrazloženje da se radi o demokratskoj volji građana, što je zanimljivo", izjavio je Forto.

On je dodao da su u predizbornoj kampanji i SBB i DF direktno obećali svojim glasačima da neće ući u koaliciju sa SDA.

"Postavlja se pitanje šta je tu izborna volja građana? Da li se volja građana naglo promijenila nakon sjednice Vlade KS gdje smo iznijeli podatke o višemilionskom kriminalu u javnim preduzećima i krivičnim prijavama koje su podnesene. Je li se tada naglo promijenila volja građana", pita se Forto.

Upitali smo ga i koji su njegovi planovi ukoliko dođe do smjene Vlade KS i njega kao premijera?

"O tome još ne razmišljam", poručio je na kraju razgovora aktuelni premijer Kantona Sarajevo.