Forto: Ukinuti privilegije javnom sektoru, dok plate u realnom sektoru ne porastu

Klix.ba
1.6.2017. u 15:58
100
13
Forto: Ukinuti privilegije javnom sektoru, dok plate u realnom sektoru ne porastu
100
Forto: Ukinuti privilegije javnom sektoru, dok plate u realnom sektoru ne porastu Edin Forto
Delegat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije Edin Forto pozvao je parlamentarce da podrže izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima Vlade Federacije. Forto poručuje da je vrijeme da se javni sektor odrekne neosnovanih privilegija i približe stvarnosti koju žive nezaposleni građani i oni koji rade u realnom sektoru.
"Predloženim izmjenama se naknade za odvojeni život od porodice i smještaj u mjestu rada obustavljaju sve dok prosječna plata u Federaciji ne bude 1200 KM. Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz je zatražio prošlog mjeseca informaciju o tome ko koristi privilegije naknade troškova smještaja i prevoza u Predstavničkom domu i utvrđeno je da ih čak 57 ostvaruje privilegiju korištenja kuće/stana za službene potrebe", kazao je Forto.

"Ovaj zakon je izuzetno važan jer njime šaljemo jasnu poruku da smo protiv privilegija i konačno se zastupnici i delegati odriču nečega kako bi pokazali da nisu samo jaki na riječima. Mi u Našoj stranci smo se odrekli ovih privilegija, odbijen je naš raniji prijedlog da se ukinu paušali onim zastupnicima koji su u Parlamentu na plati, svojim primjerom mijenjamo stvari. Danas ćemo podržati ovaj Zakon na Domu naroda, pa da vidimo koji će argumenti biti vladajuće većine da glasaju protiv", poručio je Forto. ​

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: