BiH
230

Forto: SDA najavom zabrane privatne prakse ljekarima tjera najveće stručnjake iz javnog zdravstva

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Edin Forto, delegat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije, upozorava na štetne posljedice najavljene inicijative delegata Stranke demokratske akcije (SDA) kojom se traži zabrana dopunskog rada zdravstvenih radnika u struci, a kojom će se dodatno ohrabriti odlazak istaknutih stručnjaka iz javnog u privatni sektor.

Zdravstveni radnici prema važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti imaju pravo na dopunski rad do trećine punog radnog vremena. Zahvaljujući ovoj odredbi oni, naprimjer, obavljaju poslove u domovima zdravlja u Brezi, Olovu i Goraždu, gdje ljekari iz Sarajeva popunjavaju "praznine" u kadrovima i pružaju pomoć izoliranim zajednicama. Također, ista odredba omogućava da zdravstveni radnici djeluju u privatnom sektoru.

"Otvoreni napadi koji posljednjih mjeseci dolaze od direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu usmjereni su prvenstveno s ciljem obračuna trenutnog menadžmenta sa dijelom zaposlenih, koji se žele pritisnuti da odustanu od privatne prakse, pod izgovorom 'sukoba interesa', okrećući javnost na svoju stranu", istakao je Forto.

Ukoliko se ljekarima zabrani rad u javnim zdravstvenim ustanovama i u privatnoj praksi najveću štetu mogli bi trpjeti upravo pacijenti. Prije svega moguće su još veće gužve na listama čekanja, a druga opasnost jeste odlazak stručnih ljekara iz javnog zdravstva u privatni sektor, koji zbog finansijskih razloga neće biti dostupan svima.

"Stvarna posljedica ovakve zabrane može ići u dva smjera. Ukoliko jedan specijalista zatvori privatnu ordinaciju, a ostane u javnom sektoru, pacijente preusmjeravamo i opterećujemo dodatno liste čekanja na našim klinikama i bolnicama. Druga mogućnost, koja je izglednija, donosi još veću štetu. Između dva izbora, specijalista bira napuštanje posla u javnom zdravstvu, čime gubimo stručnjaka, a siromašne kategorije stanovništva ostaju bez adekvatnog pristupa zdravstvu, a najbolji u struci ostaju privilegija za povlaštene i bogate koji mogu plaćati privatne preglede. U oba smjera je pacijent na gubitku", smatra Forto.

Forto smatra da je sve malverzacije moguće spriječiti omogućavanjem obavljanja dodatnog rada onim privatnim zdravstvenim ustanovama koje ne budu koristile sredstva ili bila u vezi sa Fondom zdravstvenog osiguranja, čime se sprječavaju negativne posljedice paralelnog obavljanja djelatnosti u javnom i privatnom sektoru.

"Savjet za zdravstvo Naše stranke radi na pripremi paketa izmjene zakona koji se tiču zdravstva. To obuhvata i pitanje regulisanja statusa zdravstvenih saradnika, ali i izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Međutim, trenutno postoje inicijative iz drugih stranaka, kojim se želi ići u nekom drugom smjeru koji ide na štetu pacijenata, protiv čega ćemo se boriti", zaključuje Forto u razgovoru za Klix.ba.