BiH
12

Formiran Savez za promjene: Vlast na čelu s Dodikom nije put za RS

Piše: M.R.
(Foto: Klix.ba)
Predstavnici mnogih opozicionih političkih partija zajedno sa predstavnicima raznih NVO i udruženja, oformili su Savez za promjene i potpisali su danas u Banjoj Luci deklaraciju o osnovama politike budućeg djelovanja.

Savez za promjene nastupit će na Općim izborima 2014. godine, kao jedinstveni politički blok sa zajedničkim kandidatima za Predsjednika Republike Srpske, člana Predsjedništva BiH iz RS i sa ciljem formiranja zakonodavne vlasti na svim nivoima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, rekao je da je između ostalog cilj Saveza za promjene opstanak, razvoj i napredak Republike Srpske.

"Ovo je značajan dan. Nastao je Savez koji ima snagu, potencijal i moć da smijeni aktuelnu vlast i mi ćemo to sigurno uraditi", rekao je Ivanić.

Predsjednik NDP-a, Dragan Čavić, naglasio je da je Savez za promjene nastao kao suprotnost vladavini predsjednika RS, Milorada Dodika.

"Savez za promjene ima kapacitet da mijenja stvari i nastao je da bi se konačno sa vlasti skinuo SNSD, DNS i Socijalistička partija koje zajedno proteklih devet godina vode RS u propast. NDP se pridružio Savezu za promjene i želimo da ovaj savez bude sušta suprotnost Miloradu Dodiku i njegovim sljedbenicima", izjavio je Čavić.

Svojim političkim djelovanjem Savez za promjene će insistirati na sankcionisanju društvenih deformacija i nepravdi.

"Ovo potpisivanje i formiranje Saveza za promjene u stvari znači novi politički ambijent u Republici Srpskoj. Ovaj današnji čin imat će efekta tek u oktobru i dobit će sve širu podršku", izjavio je predsjednik SDS-a, Mladen Bosić.

Ekonomska politika Saveza za promjene zasnivat će se na: smanjenju državne regulacije, decentralizaciji budžeta, ravnomjernom razvoju, odlučnom obračunu sa korupcijom i kriminalom, smanjenju opterećenja privrede, realnom planiranju, smanjenju javne potrošnje, sistemskoj podršci investicijama i zapošljavanju u realni sektor, očuvanju prirodnih resursa u većinskom državnom vlasništvu, agrarnoj reformi, restrukturisanju javnih preduzeća i reformi javne uprave i lokalne samouprave.

Potpisnici Deklaracije u Proglasu naglašavaju da su RS potrebne promjene, jer "narod traži pravdu, borbu protiv korupcije, traži pokretanje privrede i radna mjesta".

"Politika je mogućnost izbora, a u toj mogućnosti moguće je podržati Dodikovu vlast i nadati se da će popraviti stanje. Mi ne vjerujemo u takvu mogućnost, jer su oni odgovorni za postojeće stanje pošto je ono posljedica njihovog rada. Druga je mogućnost, jedini pravi izbor, a to su sveobuhvatne promjene u RS-u koje nudi Savez za promjene", navodi se u Proglasu Saveza za promjene upućenom građanima Republike Srpske.